Η φυσικοθεραπεία ως τρόπος αντιμετώπισης στον καρκινικό πόνο. Ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867161 379 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-28
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπαζιώτης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Άντεια Παρασκευά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανασία Τσαρουχά, Επίκουρος Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννα Σιαφάκα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η φυσικοθεραπεία ως τρόπος αντιμετώπισης στον καρκινικό πόνο. Ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η φυσικοθεραπεία ως τρόπος αντιμετώπισης στον καρκινικό πόνο. Ανασκόπηση
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο καρκίνος είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. Κάθε χρόνο διαγνώσκονται 6 εκατομμύρια νέοι με τον πόνο να αποτελεί το κύριο σύμπτωμα στο 70% των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο. Εξαιτίας των παρενεργειών που μπορούν να προκληθούν από τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας για την καταπολέμηση του καρκινικού πόνου μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών στρέφεται σε συμπληρωματικούς και εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας με τον κυριότερο από αυτούς να είναι η φυσικοθεραπεία.
ΣΚΟΠΟΣ: Ο σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν από καρκινικό πόνο. Η πρόθεση είναι η συστηματική ανασκόπηση, μέσω της μελέτης της υπάρχουσας διεθνούς βιβλιογραφίας, που να καθορίζει την αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπείας σε ασθενείς με καρκινικό πόνο.
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Εκτενής βιβλιογραφική αναζήτηση διεξήχθη στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Cohraine, MEDline και Google Scholar. Από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας βρέθηκαν 342 μελέτες. Μετά την μελέτη των τίτλων και των περιλήψεων αποκλείστηκαν 305 από αυτές ενώ 4 δεν ήταν δημοσιευμένα στα αγγλικά, 7 δεν είχαν σαφήνεια στην απόδοση των μεθόδων και των αποτελεσμάτων, αφήνοντας 26 άρθρα προς μελέτη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα κυριότερα μέσα φυσικοθεραπείας που βρέθηκαν να έχουν αποτέλεσμα στην μείωση του καρκινικού πόνου, μέσω αυτής της ανασκόπησης, ήταν η μάλαξη, τα ρεύματα TENS, η σωματική άσκηση, το λέιζερ χαμηλής έντασης, το KT (kinesiology tape) και η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση. Όλες τα οι μελέτες ανέφεραν θετική συνεισφορά της φυσικοθεραπείας στη μείωση της έντασης του καρκινικού πόνου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η συνεισφορά της φυσικοθεραπείας έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της έντασης του πόνου, την αύξηση της λειτουργικότητας, της διάθεσης και της συνολικής ποιότητας ζωής σε μια ομάδα ασθενών οι οποίοι ταλαιπωρούνται από επώδυνα φυσικά ερεθίσματα, καθώς και ψυχολογικούς, πνευματικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκινικός πόνος, Φυσικοθεραπεία, Μάλαξη, Θεραπευτική άσκηση, TENS
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
83
Αριθμός σελίδων:
87
Baziotis Konstantinos Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο