La protection des données relatives à la sante conformément au Règlement Général sur la Protection des Données

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867860 312 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-04-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αναστασοπούλου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Olivier Dubos, Professeur du Droit public à l’Université de Bordeaux,Responsable du Master de droit public spécialisé à l’Université nationale et capodistrienne d’Athènes et Université Montesquieu-Bordeaux IV
Πρωτότυπος Τίτλος:
La protection des données relatives à la sante conformément au Règlement Général sur la Protection des Données
Γλώσσες εργασίας:
Γαλλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με την υγεία σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων
Περίληψη:
Η υγεία είναι μια πολύ ευρεία έννοια και δεν υπάρχει ενιαίος ορισμός της. . Καθώς η υγεία αποτελεί βασικό συστατικό για την ίδια τη ζωή, δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει την εξελικτική πορεία της τεχνολογίας, με συνέπεια τα δεδομένα υγείας ν’ αποτελούν σήμερα μια απ’ τις σημαντικότερες πηγές πληροφόρησης, ως βάση δεδομένων, για πολλούς τομείς δραστηριότητας, οι οποίοι επεκτείνονται από τον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής έρευνας και πρακτικής μέχρι τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών ομορφιάς.
Συνεπώς, ήταν φυσικό κι επόμενο, να εξελιχθεί και το πλαίσιο προστασίας της υγείας και να επεκταθεί σε νέους τομείς δικαίου, προκειμένου να περιλαμβάνει και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με την υγεία, ως μέρος του ευρύτερου πεδίου των προσωπικών δεδομένων.
Κατόπιν μιας σύντομης ιστορικής αναδρομής για το πώς φτάσαμε μέχρι τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας αναπτύσσεται η ιδιαιτερότητα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με την υγεία (Ι) και εξετάζεται το ειδικότερο κανονιστικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με την υγεία, όπως αυτό οριοθετείται πλέον από τον ΓΚΠΔ (ΙΙ).
Το πρώτο μέρος πραγματεύεται, πρώτον, την αποσαφήνιση του όρου «δεδομένα σχετικά με την υγεία» στο χάρτη των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ και πιο συγκεκριμένα τις βασικές έννοιες της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και την stricto sensu ερμηνεία του όρου «προσωπικά δεδομένα σχετικά με την υγεία». Στη συνέχεια, εξετάζεται η ερμηνευτική ταλάντωση του ως άνω όρου που επιδέχεται διασταλτικών και κυλιόμενων ερμηνειών, η οποία συνεπάγεται ζητήματα ασφάλειας δικαίου.
Στο δεύτερο μέρος, αναφορικά με το μηχανισμό προστασίας των εν λόγω δεδομένων σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ, παρουσιάζονται οι αρχές που διέπουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και αναλύεται η ανάγκη για διευρυμένη προστασία των προσωπικών δεδομένων σχετικά με την υγεία μέσω των νέων υποχρεώσεων αναφορικά με τον ΓΚΠΔ και την ελεύθερη επιλογή των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων προστασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, ΓΚΠΔ, Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με την υγεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
8
Αριθμός σελίδων:
50
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
427 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.