Die Didaktisierung von Tropen im DaF- Unterricht am Beispiel der Metapher

Διπλωματική Εργασία uoadl:2873308 252 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Γλωσσολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-16
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τρούπκου Ραφαέλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καρβέλα Ιωάννα, επίκουρη καθηγήτρια, τμήμα γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Χρύσου Μάριος, αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Theisen Joachim, αναπληρωτής καθηγητής, τμήμα γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Die Didaktisierung von Tropen im DaF- Unterricht am Beispiel der Metapher
Γλώσσες εργασίας:
Γερμανικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διδακτική των τρόπων στο μάθημα της γερμανικής ως ξένη γλώσσα: το παράδειγμα της μεταφοράς
Περίληψη:
H παρούσα εργασία αφορά τη διδακτική της μεταφοράς ως σχήμα λόγου στο μάθημα της γερμανικής ως ξένης γλώσσας. Στόχος της εργασίας είναι να δείξει ότι η ενασχόληση με την μεταφορά στο πλαίσιο του μαθήματος της γερμανικής γλώσσας ως ξένη γλώσσας προσφέρει σημαντικές προοπτικές που αφορούν την ανάπτυξη ή εξέλιξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων, ειδικότερα όσον αφορά το επίπεδο Β σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Γλωσσών. Βασική υπόθεση της εργασίας αποτελεί η δυνατότητα εξέλιξης συγκεκριμένων δεξιοτήτων, όπως η επικοινωνιακή και διαπολιτισμική δεξιότητα, όταν οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την θεματοποίηση της μεταφοράς ως σχήμα λόγου και εν συνεχεία με την «αισθητοποίησή» („Bewusstmachung“) μέσα στο μάθημα με τη βοήθεια συγκεκριμένων ασκήσεων και υλικού γενικότερα. Με την συστηματική θεματοποίηση και «αισθητοποίηση» της μεταφοράς μέσα στο μάθημα οι μαθητές μπορούν να έρθουν σε θέση να προσεγγίζουν με περισσότερη ευκολία τις μεταφορές, οι οποίες εμφανίζονται σχεδόν συνέχεια τόσο στην καθημερινή όσο και στην πιο λόγια γλώσσα (βλ. λογοτεχνικά κείμενα).
Για αυτό τον λόγο επιχειρείται να παρουσιαστεί από την εργασία σε πρώτη φάση μεταφορά σαν όρος και να αναλυθεί. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η μεταφορά στα πλαίσια του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσών και συγκεκριμένα όσον αφορά το επίπεδο Β, όπως και η ανάλυση συγκεκριμένων δεξιοτήτων (επικοινωνιακή και διαπολιτισμική και επιμέρους δεξιότητες), οι όπως, όπως προαναφέρθηκε εξελίσσονται ή αναπτύσσονται με την ενασχόληση με τη μεταφορά. Τέλος, γίνεται μια προσπάθεια παράθεσης παραδείγματος υλικού και ασκήσεων που θεματοποιούν τη μεταφορά στο μάθημα της ξένης γλώσσας στο επίπεδο Β. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα και οι προοπτικές έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο τομέα και θέμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
φρασεοδιδακτική, διδακτική, διδακτική της γερμανικής γλώσσας, τρόποι, γλωσσολογία, εφαρμοσμένη γλωσσολογία, διδακτική της γερμανικής, μεταφορές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
68
Diplomarbeit_Troupkou_19_11_2018.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο