Phraseme und ihre projektorientierte Vermittlung im DaF-Unterricht

Διπλωματική Εργασία uoadl:2874702 382 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Γλωσσολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σιφναίου Κυριακή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάριος Χρύσου, αναπληρωτής καθηγητής, γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Ευδοκία Μπαλάση, αναπληρώτρια καθηγήτρια, γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Δάφνη Βηδενμάιερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια, γερμανικής γλώσσας και φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Phraseme und ihre projektorientierte Vermittlung im DaF-Unterricht
Γλώσσες εργασίας:
Γερμανικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στερεότυπες εκφράσεις και η διδασκαλία τους στο μάθημα της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας στη βάση σχεδίων εργασίας (μέθοδος project)
Περίληψη:
Ως ένα αναπόσπαστο μέρος του λεξιλογίου κάθε γλώσσας θεωρούνται οι στερεότυπες εκφράσεις, η διδασκαλία των οποίων ωστόσο τόσο εντός των ξενόγλωσσων διδακτικών εγχειριδίων όσο και στη διδακτική πράξη σε διάφορα διδακτικά πλαίσια διαδραματίζει έναν δευτερεύοντα ρόλο. Εν όψει αυτής της πραγματικότητας τίθεται ως στόχος της παρούσας εργασίας η παρουσίαση μία συστηματικής διδακτικής πρότασης, η οποία απαντά στο ερώτημα: πώς μπορούν οι στερεότυπες εκφράσεις να ενσωματωθούν στο μάθημα της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας, ώστε να προάγουν κατάλληλα και αποτελεσματικά την φρασεολογική ικανότητα των μαθητών/μαθητριών, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο δημιουργικής και πρακτικά προσανατολισμένης ενασχόλησης με τη γερμανική γλώσσα. Για τον σκοπό αυτό περιγράφεται συστηματικά η ροή και τα αποτελέσματα ενός ολοκληρωμένου μαθήματος στη βάση σχεδίων εργασίας (μέθοδος project), στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι στερεότυπες εκφράσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η παρούσα διδακτική πρόταση διενεργήθηκε σε πραγματικές συνθήκες διδασκαλίας. Εν συνεπεία μπορούν οι καθηγητές/καθηγήτριες ξένων γλωσσών να διευρύνουν τον ορίζοντά τους σχετικά με τη διδασκαλία ενός σημαντικού γλωσσολογικού φαινομένου στην πράξη και κατ’ επέκταση για τις διεπαφές μεταξύ των τομέων γλωσσολογίας και διδακτικής. Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αποτελεί μία καινοτομία στον τομέα της διδακτικής, καθώς στη σχετική βιβλιογραφία δεν υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή διδασκαλίας στερεότυπων εκφράσεων στη βάση σχεδίων εργασίας (μέθοδος project).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
στερεότυπες εκφράσεις, διδασκαλία στερεότυπων εκφράσεων, μέθοδος project, σχέδιο εργασίας, λεξιλογική ικανότητα, φρασεολογική ικανότητα, διδασκαλία ξένης γλώσσας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Sifnaiou, MA-Diplomarbeit Phraesodidaktik und Projektarbeit (1) 2!!!.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.