Η εξωτερική πολιτική του Ιράν στο γεωπολιτικό σύμπλοκο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής μετά τις Αραβικές Εξεγέρσεις του 2011.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2874744 486 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Φράγκος Γεώργιος-Κυριάκος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής, Τμήμα Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ. Κυριάκος Νικολάου-Πατραγάς, Επίκουρος Καθηγητής, μήμα Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ.
Δρ. Μιχάλης Σαρλής, Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εξωτερική πολιτική του Ιράν στο γεωπολιτικό σύμπλοκο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής μετά τις Αραβικές Εξεγέρσεις του 2011.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εξωτερική πολιτική του Ιράν στο γεωπολιτικό σύμπλοκο της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής μετά τις Αραβικές Εξεγέρσεις του 2011.
Περίληψη:
Από το ξέσπασμα των Αραβικών Εξεγέρσεων σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή το 2011, συμβαίνουν μεγάλες πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή λόγω πολλών διαφορετικών παραγόντων που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Σε αυτή τη ρευστή κατάσταση το Ιράν προσπαθεί να ισχυροποιήσει την θέση του έναντι των στρατηγικών του αντιπάλων και να αποκτήσει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στο σύμπλοκο της Μέσης Ανατολής.
Το Ιράν αποτελεί έναν σημαντικό πόλο ισχύος στη σύμπλοκο της Μέσης Ανατολής τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά. Διαθέτει πλεονεκτήματα που σπανίζουν στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, όπως μεγάλη έκταση, σημαντική γεωστρατηγική θέση, δύσκολο γεωφυσικό ανάγλυφο, μεγάλο και νεαρό ηλικιακά πληθυσμό, τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξιόμαχο στρατό και σημαντική βιομηχανία. Για αυτούς του λόγους η χώρα πάντα βρισκόταν στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής διεθνών και περιφερειακών δρώντων όσο αναφορά τη Μέση Ανατολή.
Επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλυθεί η δράση και η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Καθώς επίσης αυτή η χώρα επηρεάζει την ανακατανομή ισχύος, ιδιαίτερα σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύμπλοκο με πολύ μεγάλη σημασία για τη διεθνή πολιτική, όπως είναι αυτό του εξεταζόμενου συμπλόκου.
Η ανακατανομή ισχύος στη Μέση Ανατολή έχει ποικίλες πτυχές που ενώ διαφέρουν μεταξύ τους, η κάθε μια επηρεάζει την άλλη με διάφορους τρόπους. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη, για μια εμπεριστατωμένη και σφαιρική ανάλυση, μια διεπιστημονική αντιμετώπιση του θέματος σε βάθος χρόνου. Στις σελίδες αυτής της εργασίας, η ανάλυση στηρίζεται στη Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση.
Η εργασία προσπαθεί μέσω της γεωπολιτικής αναλύσεως να σκιαγραφήσει την εξωτερική πολιτική του Ιράν και πως αυτή περιπλέκεται με τους σημαντικότερους δρώντες του συμπλόκου και σε περιοχές που έχουν ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την παρούσα χρονική στιγμή. Ειδικότερα, αναλύεται κυρίως η στρατιωτική και πολιτική στήριξη του Ιράν σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, στις οποίες προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Συρία, το Ιράκ, ο Λίβανος και η Υεμένη, καθώς και οι σχέσεις με οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Επίσης η εργασία αναλύει τις σχέσεις με υπερσυστημικούς δρώντες (π.χ. ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία) και με χώρες που ανήκουν στο σύμπλοκο προς μελέτη (π.χ. Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωπολιτική, διεθνείς σχέσεις, εξωτερική πολιτική, Μέση Ανατολή, Ιράν, Αραβικές Εξεγέρσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
118
Αριθμός σελίδων:
57
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΔΕ ΤΕΛΙΚΟ_ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.