Framing effect, Foreign Language effect and the role of Syntax: What modulates the framing effect?

Διπλωματική Εργασία uoadl:2874818 474 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γλωσσολογία: θεωρία και εφαρμογές
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπλάνα Κυριακή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χατζηδάκη Άννα, Λέκτορας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τομέας Γλώσσας-Γλωσσολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γεωργιαφέντης Μιχάλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τομέας Γλώσσας-Γλωσσολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Λαβίδας Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τομέας Γλώσσας-Γλωσσολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Framing effect, Foreign Language effect and the role of Syntax: What modulates the framing effect?
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Framing effect, Foreign Language effect και ο ρόλος της Σύνταξης: Τί τροποποιεί το framing effect?
Περίληψη:
Η εργασία αυτή εξετάζει το φαινόμενο κατά το οποίο οι επιλογές των ανθρώπων αλλάζουν ανάλογα με τον τρόπο που παρουσιάζεται ένα πρόβλημα λήψης απόφασης (π.χ. επιζήμια ή κερδοφόρα κατάσταση) το οποίο ονομάζεται «framing effect». Οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν να ρισκάρουν όταν τους παρουσιάζεται ένα κερδοφόρο πλαίσιο και ρισκάρουν όταν τους παρουσιάζεται ένα επιζήμιο πλαίσιο (Tversky & Kahneman, 1986). Το άλλο φαινόμενο που εξετάζεται εδώ είναι το «Foreign Language effect» το οποίο προϋποθέτει ότι όταν ένα πρόβλημα λήψης απόφασης παρουσίαζεται σε ξένη γλώσσα το framing effect μειώνεται. Αυτά τα δύο φαινόμενα βρίσκονται υπό εξέταση τις τελευταίες δεκαετίες. Το τελευταίο φαινόμενο που θα εξεταστεί στην παρούσα εργασία είναι ο ρόλος που παίζει η σύνταξη στο framing effect ο οποίος ίσως να αποτελεί ένα νέο στοιχείο στην εξίσωση του framing effect. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να αναπαράγει προηγούμενα ευρήματα, ότι δηλαδή το framing effect εμφανίζεται και σε μία άλλη γλώσσα που δεν έχει ελεγχεί προτύτερα, τα Ελληνικά, και ότι το framing effect θα μειωθεί στην ξένη γλώσσα των Ελλήνων ομιλητών (Αγγλικά). Ένας δεύτερος στόχος είναι να εξερευνηθεί εάν το framing effect θα αλλάξει όταν το θέμα (theme) της πρότασης μετακινηθεί από την τυπική αρχική του θέση στα Ελληνικά και τη θέση αυτή την πάρει το ρήμα (rheme) της πρότασης το οποίο θα ακολουθείται από το θέμα. Πιο συγκεκριμένα εάν το framing effect θα αυξηθεί όταν η ουσία της πρότασης (ρήμα) προηγείται του θέματος της πρότασης ενώ ταυτόχρονα το ρήμα της πρότασης εμπεριέχει μία λέξη συναισθήματος σχετική με θέματα υγείας. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου το οποίο μοιράστηκε σε 242 φοιτητές του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ελλάδα). Το ερωτηματολόγιο, εκτός από τις προσωπικές πληροφορίες των συμμετεχόντων, περιελάμβανε ένα πρόβλημα λήψης απόφασης, το λεγόμενο «Asian disease problem», και οι ερωτηθέντες έπρεπε να διαλέξουν μία από τις δύο επιλογές που τους δίνονταν ανάλογα με το πλαίσιο του προβλήματος που τους δινόταν (κερδοφόρο ή επιζήμιο σενάριο). Το πρόβλημα παρουσιαζόταν στους συμμετέχοντες είτε στην μητρική τους γλώσσα (Ελληνικά) είτε στην δεύτερη/ξένη γλώσσα (Αγγλικά) και οι συμμετέχοντες με το πρόβλημα στα Ελληνικά είχαν είτε το πρόβλημα όπου το θέμα της πρότασης (theme) ήταν πρώτο είτε το πρόβλημα όπου το ρήμα της πρότασης (rheme) ήταν πρώτο. Το αξιοπερίεργο στην έκβαση αυτής της έρευνας έιναι ότι το framing effect είναι παρόν σε όλες τις συνθήκες και το Foreign Language effect απουσιάζει εκεί που ήταν αναμενόμενο. Επιπλέον, οι αλλαγές στη σειρά των λέξεων της πρότασης (σειρά θέματος-ρήματος) δεν προκάλεσαν αρκετή αλλαγή στο framing effect.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
σειρά θέματος, πλαίσιο, Θέμα-Ρήμα, αποφεύγει το ρίσκο, ρισκάρει
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
63
διπλωματική_Μπλάνα Κυριακή.pdf (521 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο