Η επίδραση του στοχασμού του Μάξιμου του Ομολογητή στην οντολογία του Θωμά Ακινάτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875409 411 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορίας της Φιλοσοφίας
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-12
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κροντηράς Ιάσων
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Στείρης, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βλαχάκης Γ. Καθηγητής ΕΑΠ
Αραμπατζής Γεώργιος. Αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση του στοχασμού του Μάξιμου του Ομολογητή στην οντολογία του Θωμά Ακινάτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση του στοχασμού του Μάξιμου του Ομολογητή στην οντολογία του Θωμά Ακινάτη
Περίληψη:
H επίδραση των Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας στη σκέψη και τη φιλοσοφία του Θωμά Ακινάτη αποτέλεσε ένα πεδίο έρευνας μάλλον παραγκωνισμένο από τη βιβλιογραφία. Μόνον πρόσφατα και μόνον εν μέρει το κενό αυτό αρχίζει σιγά σιγά να συμπληρώνεται, στο πλαίσιο μιας πιο συντονισμένης προσπάθειας θεώρησης της καθολικής θεολογικής παράδοσης στη σχέση και αλληλεπίδρασή της με την ορθόδοξη.
Αδιαμφισβήτητα, σε αυτό το πλαίσιο έχουν φωτιστεί όψεις των πατερικών επιδράσεων στον Ακινάτη, οι οποίες μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν σχεδόν ολοκληρωτικά στο σκοτάδι. Ταυτόχρονα όμως, σημαντικά στοιχεία του συγκεκριμένου θέματος συνεχίζουν να παραμένουν άγνωστα, ένεκα τόσο της (μέχρι τώρα) περιορισμένης έρευνας όσο και της δυσκολίας του αντικειμένου της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη περίπτωση του Μάξιμου του Ομολογητή (και παρά το γεγονός ότι είναι ο πιο αριστοτελικός από τους Πατέρες), δεν έχουν υπάρξει εκτενείς μελέτες πάνω σε έναν πιθανό συσχετισμό της οντολογίας του Αγίου με τη φιλοσοφία του Θωμά, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που για τον Ακινάτη, τα πρότυπα θεολογικής χρήσης του Αριστοτέλη είναι κυρίως αραβικά (κάτι που δεν συμβαίνει με τη νεοπλατωνική φιλοσοφία, στην οποία ο Αρεοπαγίτης είχε ήδη προ πολλού μεταφράσει το χριστιανικό δόγμα).
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η παρούσα εργασία φιλοδοξεί να αναδείξει πως ο Μάξιμος, κινούμενος με σχετική συνέπεια εντός του αρεοπαγιτικού πλέγματος ιδεών, εισάγει και ενσωματώνει μια πλειάδα αριστοτελικών όρων, μεθόδων και αντιλήψεων, χωρίς να παραβαίνει τις βασικές αρχές της πατερικής φιλοσοφίας. Ακόμη δε σημαντικότερα να υποστηρίξει ότι τα κείμενα του Μαξίμου στα οποία ο Θωμάς είχε πρόσβαση, θα είχαν αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υπόδειγμα χρήσης της αριστοτελικής σκέψης, τόσο στη φιλοσοφική προσέγγιση της κτίσης, όσο και σε εκείνη του Θεού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Μαξιμος ο Ομολογητής, Θωμάς Ακινάτης, μεταφυσική, οντολογία, Πλάτωνας, Πλωτίνος, νεοπλατωνισμός, Εν, Νους, Αριστοτέλης, αριστοτελισμός, σχολαστικισμός, Κινούν Ακίνητο, δυνάμει, ενεργεία, ύλη, μορφή, ουσία, Διονύσιος Αρεοπαγίτης, Θεός, Ορθόδοξη Εκκλησία, Καθολική Εκκλησία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
217
Αριθμός σελίδων:
71
Διπλωματική.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο