Εναλλακτικός Τουρισμός Μελέτη περίπτωσης μιας μορφής Εναλλακτικού τουρισμού . Alternative tourism Study case ο f one form alternative tourism.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875455 267 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδίοικηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κωνσταντόπουλος Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Α. Παπαδασκαλόπουλος,
Καθηγ.ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ
Χ. Πάλλης
Δρ. Οικονομολόγος
Δρ. Ι. Ψυχάρης,
Καθηγ.ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ
Δρ. Α. Τασόπουλος,
Καθηγ.ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εναλλακτικός Τουρισμός Μελέτη περίπτωσης μιας μορφής Εναλλακτικού τουρισμού . Alternative tourism Study case ο f one form alternative tourism.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εναλλακτικός Τουρισμός Μελέτη περίπτωσης μιας μορφής Εναλλακτικού τουρισμού .
Περίληψη:
Εναλλακτικός Τουρισμός- Μελέτη περίπτωσης μιας μορφής Εναλλακτικού τουρισμού.- Ιατρικός Τουρισμός
Alternative tourism – Study case οf one form alternative tourism.- Medical tourism.

Στην εν λόγω Διπλωματική μεταπτυχιακή εργασία, μελετούμε την εναλλακτική ειδική μορφή τουρισμού και συγκεκριμένα τη μορφή του ιατρικού τουρισμού. Στον ιατρικό τουρισμό, οι τουρίστες συμμετέχουν σε προγράμματα ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας , για θεραπευτικούς ,ανακουφιστικούς και αναζωογονητικούς, λόγους.
Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μια εισαγωγή της έννοιας του τουρισμού. Θα δοθούν διάφοροι ορισμοί σχετικά με την έννοια αυτού , θα γίνει μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι ευρύτερες κατηγορίες τουρισμού και τα ουσιώδη στοιχεία που τις διέπουν και κάποια χαρακτηριστικά τουριστών. Ακολούθως θα αναλυθεί ο κλάδος του τουρισμού.
Στο τρίτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η εναλλακτική ειδική μορφή τουρισμού και τα ουσιώδη στοιχεία της, όπως και στην κύρια μορφή τουρισμού .
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μια παρουσίαση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, και ο οποίος εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία του εναλλακτικού ειδικού τουρισμού που απαιτεί την ύπαρξη σύγχρονων ιατρικών κέντρων .
Επιπρόσθετα, τονίζεται το γεγονός ότι οι τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας για να περάσουν τις διακοπές τους, συνδυάζουν και απολαμβάνουν τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι αδιαμφισβήτητα υψηλού επιπέδου, και η σχέση με το κόστος εξυπηρέτησης τους είναι σημαντικά χαμηλή, αναφορικά με τον τόπο προέλευσης τους.
Στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται παρουσίαση του ιατρικού τουρισμού σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Ειδικότερα παρουσιάζεται η πρόσφατη κοινοτική οδηγία της Ε.Ε αναφορικά με τη διασυνοριακή φροντίδα, η οποία θέτει ένα νέο ασφαλιστικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των ασθενών για πρόσβαση σε ασφαλείς και καλές ποιότητας θεραπειών ανά τα σύνορα της Ε.Ε και για επιστροφή των σχετικών δαπανών.
Επίσης, αναφέρονται ενδεικτικά, κάποιες χώρες από την Ε.Ε που έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτη δραστηριότητα ιατρικού τουρισμού όπως οι χώρες της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Τέλος στο έκτο κεφάλαιο, διατυπώνονται τα τελικά συμπεράσματα σχετικά με την υπό εξέταση περίπτωση εναλλακτικού τουρισμού- ιατρικού τουρισμού.
Σύμφωνα με αυτά τα συμπεράσματα της παρούσης διπλωματικής εργασίας, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αποτελούν μια νέα αγορά στον ιατρικό τουριστικό κλάδο.
Η Ελλάδα παρόλο που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σε ότι αφορά τις δραστηριότητες του ιατρικού τουρισμού, εντούτοις αποτελεί χώρα με πολλές προοπτικές ένταξης της στις εν λόγω χώρες, αφού πληροί ένα σημαντικό αριθμό κριτήριων, όπως η στρατηγική γεωγραφική της θέση, το μεσογειακό κλίμα, οι υποδομές και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Στο έβδομο κεφάλαιο, παρατίθεται η βιβλιογραφία της παρούσας Διπλωματικής εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Εναλλακτικός τουρισμός, μελέτη περίπτωσης, ιατρικός τουρισμός, η ύπαρξη του ιατρικού στην Ελλάδα.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
15
Αριθμός σελίδων:
116
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.