Απελπισία, εχθρικότητα και παρορμητικότητα σε ασθενείς με πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875574 421 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διασυνδετική Ψυχιατρική και Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τζινάκου Γαβριέλα-Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρωσσέτος Γουρνέλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Χριστοδούλου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Δουζένης, Καθηγήτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απελπισία, εχθρικότητα και παρορμητικότητα σε ασθενείς με πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απελπισία, εχθρικότητα και παρορμητικότητα σε ασθενείς με πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας
Περίληψη:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η αυτοκτονία αποτελεί την 2η αιτία θανάτου στις ηλικίες μεταξύ 15-29 ετών, καθώς και την 7η αιτία θανάτου συνολικά παγκοσμίως. Ως εκ τούτου αποτελεί μείζον ζήτημα υγείας το οποίο έχει απασχολήσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες εμπλέκονται στην αυτοκαταστροφικότητα, ενώ πολλές είναι οι θεωρίες που έχουν προταθεί για την αυτοκτονική συμπεριφορά ανά τα χρόνια. Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι το μοντέλο στρες – προδιάθεσης (stress – diathesis model) (Mann, 2003), σύμφωνα με το οποίο προδιαθεσικοί παράγοντες (παρορμητικότητα, απελπισία, εχθρικότητα ) σε συνδυασμό με στρεσογόνους παράγοντες (ψυχιατρική διαταραχή, ψυχοπιεστικά γεγονότα) μπορούν να αλληλεπιδράσουν και είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί η σχέση της απελπισίας, της παρορμητικότητας και της εχθρικότητας με την αυτοκτονική συμπεριφορά σε ασθενείς με πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας.
Μελετήθηκαν συνολικά 56 άτομα με πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας (21 άνδρες και 35 γυναίκες). Ο μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 38,16(±14,45)έτη. Το δείγμα συλλέχθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικό». Στα άτομα που δέχθηκαν να συμμετέχουν χορηγήθηκαν ερωτηματολόγια το αργότερο τρείς μέρες μετά την απόπειρα αυτοκτονίας. Συγκεκριμένα χορηγήθηκε η Κλίμακα Παρορμητικότητας του Barratt (Barratt Impulsiveness Scale BIS-11), η Κλίμακα Κατάθλιψης του Beck (Becks Depression Inventory BDI), το ερωτηματολόγιο εχθρότητας και κατεύθυνσης εχθρότητας (HDHQ) και η Κλίμακα Απελπισίας του Beck (Becks Hopelessness Scale BHS).
Από τη στατιστική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε φάνηκε ο ρόλος της απελπισίας της εχθρικότητας και της παρορμητικότητας στους ασθενείς με πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας. Βρέθηκε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς τα δημογραφικά και ψυχομετρικά χαρακτηριστικά. Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό έγγαμες σε σχέση με τους άντρες. Στα ψυχομετρικά χαρακτηριστικά οι άντρες παρουσίαζαν μεγαλύτερα επίπεδα παρορμητικότητας στη διάσταση του αυτοελέγχου σε σχέση με τις γυναίκες. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας οι οποίοι είχαν υψηλή παρορμητικότητα είχαν και μεγαλύτερα ποσοστά εχθρικότητας σε σχέση με τους ασθενείς με χαμηλή παρορμητικότητα. Υποστηρίζεται, επίσης, η άποψη ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας στο ιστορικό ενός ατόμου αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για επανάληψη της απόπειρας. Οι ασθενείς με πολλαπλές απόπειρες είχαν αυξημένες τιμές στις κλίμακες της εχθρικότητας στην υποκλίμακα κριτική των άλλων, της παρορμητικότητας στην υποκλίμακα προσοχή, της κατάθλιψης και της απελπισίας, σε σύγκριση με τους ασθενείς με μία απόπειρα. Επιπρόσθετα, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης ενισχύουν την άποψη ότι η απελπισία αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανεξάρτητα από την κατάθλιψη, την ηλικία και το φύλο σε ασθενείς με πολλαπλές απόπειρες σε σύγκριση με ασθενείς με μια απόπειρα. Αν και η απελπισία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία ανεξάρτητα από την κατάθλιψη φαίνεται ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο συνδυασμός των δύο αυτών κλινικών χαρακτηριστικών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτοκτονικότητα, Απελπισία, Εχρθρικότητα, Παρορμητικότητα, Απόπειρες αυτοκτονίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
149
Αριθμός σελίδων:
88
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Απελπισία εχθρικότητα και παρορμητικότητα σε ασθενείς με πρόσφατη απόπειρα αυτοκτονίας Τζινακου Γαβριελα Γεωργια.pdf
926 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.