Υστερία: Το Μυστήριο της Ιστορίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876066 367 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αρβανιτάκη Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κώστας Γαγανάκης καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας (16ος – 18ος αιώνας)
Λαμπροπούλου Δήμητρα Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας (από την Ελληνική Επανάσταση έως σήµερα)
Παπαθανασίου Μαρία Eπίκ. Καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υστερία: Το Μυστήριο της Ιστορίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υστερία: Το Μυστήριο της Ιστορίας
Περίληψη:
Η παρούσα ερευνητική προσπάθεια αφορά το διαχρονικό προβληματισμό γύρω από την πάθηση της υστερίας και τις αντιλήψεις οι οποίες διαμορφώθηκαν γι’ αυτήν. Αποτελώντας ανά τους αιώνες πεδίο αντιπαραθέσεων και αμφισβήτησης μεταξύ ιατρών και ερευνητών, κατέληξε να μετατραπεί σε μια θεματική, της οποίας η μελέτη άπτεται διαφόρων επιστημονικών πεδίων, όπως της ιατρικής, της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής και της ιστορίας. Η τελευταία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της κυρίως στις κοινωνικές προεκτάσεις της, αλλά και στην έμφυλη διάσταση της. Εξετάζοντας τους ορισμούς και τη συμπτωματολογία της υστερίας στη νεότερη Δυτική Ευρώπη, αποσκοπεί να την εντάξει σε ένα ιστορικό-πολιτισμικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες που διαμόρφωναν την αντιμετώπισή της. Η ερμηνεία των ηθικών και των έμφυλων όρων της μεταβάλλεται μονίμως, με στόχο την εύρεση μιας χρυσής τομής, που να ακολουθεί τις κανονιστικές επιταγές, όπως αυτές διαμορφώνονται και με βάση τα κοινωνικά συμφραζόμενα της κάθε περιόδου.
Σημείο εκκίνησης της έρευνας αυτής αποτελεί το τέλος της κλασικής εποχής για την ιατρική επιστήμη, δηλαδή ο 17ος αιώνας και φτάνει μέχρι την εποχή της κατάρριψης των ιατρικών δεδομένων του 19ου αιώνα, με την έλευση της ψυχανάλυσης και την ανάπτυξη της φυσιολογίας. Η ανάλυση ακολουθεί μια συγκεκριμένη ταξινόμηση. Αρχικά, δίνεται το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης των θεωριών για την υστερία από τη γένεσή της μέχρι και τη κατάργηση της χρήσης του όρου από τη ψυχιατρική τον 20ο αιώνα. Στη συνέχεια παρατίθενται οι γνωμοδοτήσεις των εκάστοτε επιφανών επιστημόνων και γιατρών σχετικά με τη συμπτωματολογία, αλλά και τα αίτια πρόκλησης της. Μέσα από αυτά, επιχειρείται η διερεύνηση της σχέσης του γιατρού με τον ασθενή, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί η αντικειμενικότητα των κριτηρίων και οι κοινωνικές και έμφυλες προεκτάσεις τους.
Αξιοποιήθηκε μια πληθώρα πηγών, που αποτελούνταν κυρίως από ερμηνευτικές αναλύσεις των έργων των επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με αυτή, όπως ο Γάλλος γιατρός Σαρκώ και ο Αυστριακός γιατρός και εισηγητής της ψυχαναλυτικής μεθόδου, Σίγκμουντ Φρόυντ. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν οι μελέτες του Mark Micale και του Andrew Scull, οι οποίες παρουσιάζουν τις πολύπλευρες και σύνθετες οπτικές, που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το ζήτημα της υστερίας λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες θεωρήσεις και αντιλήψεις. Συμπληρωματικά, πολύτιμη αποτέλεσε η συνεισφορά του έργου του Pierre Janet, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιήθηκε ένας σημαντικός άριθμος επιστημονικών άρθρων και στατιστικών μελετών, καθώς και μονογραφιών, τα οποία στήριξαν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
υστερία Φρόυντ Σαρκό
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
71
ΜΔΕ Ευαγγελίας Αρβανιτάκη.pdf (862 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο