Χειρουργική ανατομία και συγγενείς παθήσεις του παγκρέατος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876466 375 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Φανίδου Δόμνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεόδωρος Τρουπής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αντώνιος Μαζαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χειρουργική ανατομία και συγγενείς παθήσεις του παγκρέατος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χειρουργική ανατομία και συγγενείς παθήσεις του παγκρέατος
Περίληψη:
Η γνώση της εμβρυολογίας και ανατομίας παγκρέατος και παγκρεατικών πόρων, είναι καίριας σημασίας για την κατανόηση της παθογένεσης ανατομικων παραλλαγών και συγγενών ανωμαλιών παγκρέατος. Γνωρίζοντας την πληθώρα ανατομικών παραλλαγών και ανωμαλιών που μπορούν να προκύψουν κατά την διάρκεια διαμόρφωσης παγκρέατος και χολοπαγκρεατικών πόρων στην εμβρυική περίοδο, πρέπει να είμαστε σε θέση να τις αναγνωρίσουμε σε απεικονιστικούς ελέγχους και να τις λάβουμε υπόψιν μας στην διερεύνηση συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτές.
Λόγω του ότι οι περισσότερες ανατομικές παραλλαγές και συγγενείς ανωμαλίες παγκρέατος είναι ασυμπτωματικές, δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο σε απεικονιστικους ελέγχους ως τυχάιο εύρημα. Πολλές από αυτές δεν χρήζουν αντιμετώπισης αφού δεν προκαλούν ιδιαίτερη συμπτωματολογία, ενώ άλλες προδιαθέτουν σε εμφάνιση κακοήθειας , παγκρεατίτιδας ή συχνά συνδυάζονται και με άλλες διαταραχές σε άλλα όργανα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει ως γιατροί να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αυτες τις ανωμαλίες οταν τις εντοπίσουμε καθώς και να προβούμε σε περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση όπου χρειάζεται. Η αντιμετώπισή τους, όπου χρειάζεται, είναι κυρίως ενδοσκοπική και σπανιότερα χειρουργική.
Σημαντική είναι και η αναγνώριση αυτών των ανατομικών παραλλαγών προεγχειρητικά σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο παγκρέατος-χοληφόρων, ώστε να είναι προετοιμασμένος ο χειρουργός για το πλάνο που θα ακολουθήσει γλιτώνοντας διεγχειρητικές αιμορραγίες και λάθη τα οποία θα μπορούσε να τα είχε προβλέψει και αποφύγει. Πλέον με τις απεικονιστικές μεθόδους που διαθέτουμε είναι εύκολη η λεπτομερής απεικόνιση παγκρέατος και παγκρεατικών πόρων καθώς και η σχέση τους με τις γύρω δομές.
Οι ανατομικές παραλλαγές και ανωμαλίες παγκρέατος αν και σχετικά σπάνιες, θα τις συναντήσουμε όλοι οι χειρουργοί κατά την διάρκεια της καριέρας μας και πρέπει να τις έχουμε πάντα μέσα στην διαφοροδιάγνωση ακόμα και σε ασθενείς με ελέυθερο ατομικό αναμνηστικό, μιας και πολλές από αυτές δεν δίνουν συμπτώματα στις πρώτες δεκαετίες της ζωής. Μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας όσον αφορά τις ανωμαλίες και συγγενείς διαμαρτυρίες παγκρέατος, συγκεντρώθηκαν όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά οι σημαντικότερες από αυτές και αναδεικνύεται η κλινική τους σημασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανατομικές παραλλαγές παγκρεατικών πόρων, Δακτυλιοειδές πάγκρεας, Δισχιδές πάγκρεας, Χολοπαγκρεατική συμβολή, Παγκρεατική αγενεσία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
45
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ-ΦΑΝΙΔΟΥ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο