H κλινική και προγνωστική αξία της μυϊκής μάζας του τετρακεφάλου μυός σε ασθενείς μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876839 372 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
ΠΜΣ Κλινική Εργοσπιρομετρία, Άσκηση και Αποκατάσταση
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-26
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ράιδου Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρέας Καραμπίνης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σεραφείμ Νανάς, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
H κλινική και προγνωστική αξία της μυϊκής μάζας του τετρακεφάλου μυός σε ασθενείς μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H κλινική και προγνωστική αξία της μυϊκής μάζας του τετρακεφάλου μυός σε ασθενείς μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση
Περίληψη:
Οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε καρδιοχειρουργική επέμβαση εμφανίζουν μετεγχειρητικά αυξημένο ποσοστό μυϊκής ατροφίας του τετρακεφάλου μυός η οποία φαίνεται να σχετίζεται με τη μακρά νοσηλεία στη ΜΕΘ καθώς και με πτωχή ποιότητα ζωής μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο. Η διπλωματική αυτή εργασία αποτελεί μια προοπτική κλινική μελέτη. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αναδείξει την κλινική και προγνωστική αξία της μυϊκής μάζας του τετρακεφάλου μυός στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Επιπλέον να καταγράψει το ποσοστό της πιθανής μυϊκής ατροφίας που εμφανίζουν οι ασθενείς αυτοί μετεγχειρητικά καθώς και να τη συσχετίσει με τη διάρκεια παραμονής στη μονάδα και στο μηχανικό αερισμό.
Για το λόγο αυτό, εντάχθηκαν διαδοχικά στη μελέτη ασθενείς οι οποίοι άμεσα (εντός 24 ωρών) και μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση, εισήχθησαν στην καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Οι ασθενείς αυτοί υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση της μυϊκής μάζας του τετρακεφάλου μυός με τη χρήση υπερήχου μυός και σε αξιολόγηση της μυϊκής τους ισχύς με την κλίμακα MRC. Η αξιολόγηση και των δυο παραμέτρων επαναλαμβανόταν ανά 48 ώρες και ολοκληρώνονταν επτά (7) ημέρες μετά την πρώτη αξιολόγηση ή κατά την έξοδό των ασθενών από τη ΜΕΘ στις περιπτώσεις που αυτή συνέβαινε σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 7 ημερών. Παράλληλα καταγράφηκε η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση από τους φυσικοθεραπευτές της μονάδας στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.
Η χρήση του υπερήχου ως διαγνωστικό εργαλείο μας επέτρεψε να ανιχνεύσουμε την απώλεια της μυϊκής μάζας με άμεσο και αξιόπιστο τρόπο. Ο υπέρηχος μυός έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της δομής και ποιότητας της μυϊκής μάζας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτύπωσαν τις σχέσεις μεταξύ των κλινικών παραμέτρων του υπό μελέτη πληθυσμού. Σημαντική ήταν η απώλεια της μυϊκής μάζας του τετρακεφάλου κατά την πρώτη βδομάδα νοσηλείας των καρδιοχειρουργημένων στη ΜΕΘ. Αξιοσημείωτη θεωρήθηκε η σχέση της μυϊκής μάζας του τετρακεφάλου με τη διάρκεια παραμονής στη μονάδα και της μυϊκής αδυναμίας αποκτηθείσας στη ΜΕΘ με τη διάρκεια εξωσωματικής κυκλοφορίας κατά το χειρουργείο και του μηχανικού αερισμού. Η παρατεταμένη παραμονή στο μηχανικό αερισμό, η διάρκεια καταστολής και ο χρόνος νοσηλείας στη ΜΕΘ συνδέθηκαν με τη θνησιμότητα των ασθενών. Ένα άλλο εύρημα αναφορικά με τη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών οι οποίοι κινητοποιήθηκαν, βελτίωσαν την κατάσταση της υγείας τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μυϊκή αδυναμία αποκτηθείσα στη ΜΕΘ, Βαρέως πάσχοντες, Μυϊκή ατροφία, Απώλεια μυϊκής μάζας, Υπέρηχος μυός, Τετρακέφαλος, Πάχος μυϊκού τοιχώματος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
82
Raidou Vasiliki Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο