«Βία και εξουσία στο έργο του Γιώργου Λάνθιμου.»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2877172 268 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κατσίμπα Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εύα Στεφανή, Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Βία και εξουσία στο έργο του Γιώργου Λάνθιμου.»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Βία και εξουσία στο έργο του Γιώργου Λάνθιμου
Περίληψη:
Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι η προσπάθεια ανάδειξης της υποβόσκουσας βίας και εξουσίας που ενυπάρχει στα τρία τελευταία έργα του Γιώργου Λάνθιμου, «Κυνόδοντας» (2009), «Αστακός» (2015) και «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού» (2017), καθώς και η ανάδειξη ενός βασικού προβληματισμού, ο οποίος σχετίζεται με το κατά πόσο η βία και η εξουσία που εγκολπώνονται στα έργα του και γενικότερα στο σύγχρονο ελληνικό κύμα, αποτελούν μια αλληγορία της οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής κρίσης στην οποία υπόκειται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μέσω συγκεκριμένων εξουσιαστικών μηχανισμών. Χρησιμοποιώντας ως μεθοδολογικά εργαλεία την θεωρία του δημιουργού και δευτερευόντως την φορμαλιστική προσέγγιση και τις πολιτισμικές σπουδές επιδιώκουμε να θέσουμε ερωτήματα που αφορούν στις θεματολογικές και υφολογικές εμμονές του Λάνθιμου.
Για τον σκοπό αυτό η εργασία χωρίστηκε σε έξι κεφάλαια. Το πρώτο παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους η βία και η εξουσία μεταμορφώνουν τους ήρωες, ενώ το αμέσως επόμενο κεφάλαιο θα διεισδύσει στην εναλλαγή των προσωπείων στην καθημερινότητα των πρωταγωνιστών. Εν συνεχεία, το τρίτο κεφάλαιο της εργασίας ασχολείται με τον θεσμό της οικογένειας ανάγοντάς τον σε μια μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας. Το τέταρτο μέρος, αποκαλύπτει τις επιδράσεις της μιμητικής θεωρίας του Rene Girard στην ανάπτυξη των εξουσιαστικών μηχανισμών του Γιώργου Λάνθιμου, ενώ στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο παρουσιάζεται η λεγόμενη αισθητική του δημιουργού μέσω των τεχνικών που χρησιμοποιεί. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο της συγκεκριμένης εργασίας, αποτυπώνεται ο αντίκτυπος των εξουσιαστικών μηχανισμών στις ζωές των ηρώων. Η μελέτη κλείνει με την παράθεση συμπερασμάτων της προηγηθείσας ανάλυσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Κυνόδοντας, Αστακός, Ο θάνατος του ιερού ελαφιού, Γιώργος Λάνθιμος, βία, εξουσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
37
Αριθμός σελίδων:
68
ΚΑΤΣΙΜΠΑ ΙΩΑΝΝΑ - ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (575 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο