Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υπογονιμότητα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878032 446 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-10
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σαλιακέλλη Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Συριστατίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υπογονιμότητα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και Υπογονιμότητα
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να παρουσιάσει τα συχνότερα ευρήματα που εμφανίζονται σε γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο ζήτημα της υπογονιμότητας, ένα συχνό εύρημα στις συγκεκριμένες ασθενείς. Θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η γυναικεία γονιμότητα όταν πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, καθώς επίσης και οι υφιστάμενες μέθοδοι αντιμετώπισης που προτείνονται στη διεθνή βιβλιογραφία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογονιμότητας.
Η εργασία αποτελείται από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται αδρομερώς, η ιστορία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, τον παθογενετικό μηχανισμό, το γενετικό υπόβαθρο, τα διαγνωστικά κριτήρια που έχουν προτεθεί σχετικά, καθώς και τα βασικά ευρήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και την υγεία των πάσχουσων γυναικών. Στο δεύτερο μέρος αναλύεται ο τρόπος που επηρεάζει το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών τη φυσιολογική ενδοκρινή λειτουργία και άρα τη γονιμότητα των γυναικών, ενώ θα παρουσιαστούν οι φαρμακευτικές, οι χειρουργικές, οι μη φαρμακευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης, καθώς και η μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε πάσχουσες γυναίκες. Για την εμβάθυνση στα συγκεκριμένα ζητήματα, ανασύρθηκαν σχετικά άρθρα από τις βάσεις δεδομένων Pubmed και Cochrane με λέξεις/φράσεις κλειδιά: PCOS, fertilityandPCOS, PCOSeffectineverydaylife.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αποτελέσει ένα εργαλείο εμπλουτισμού της γνώσης των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με το ζήτημα της υπογονιμότητας σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Γονιμότητα και ΣΠΩ, ΣΠΩ και επίδραση στη καθημερινή ζωή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
60
Saliakelli Foteini Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο