Intracranial and intraorbital extension of inverted papillomas: Treatment strategies

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878311 413 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Νευροανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-10
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σπίνος Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρίστος Γεωργάλας, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Μαρία Πιάγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Iατρική, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Στράντζαλης, Καθηγητής, Iατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Intracranial and intraorbital extension of inverted papillomas: Treatment strategies
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδοκράνια κι ενδοκογχική επέκταση ανεστραμμένων θηλωμάτων: θεραπευτικές στρατηγικές
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα ανεστραμμένα θηλώματα (ΑΘ) είναι καλοήθεις όγκοι της ρινικής κοιλότητας εξωδερμικής προέλευσης. Παρόλο που έχουν σχετικά χαμηλή επίπτωση, πρόκειται για όγκους ενδιαφέροντος για τους ωτορινολαρυγγολόγους, καθώς παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά υποτροπών (12-20%) κι έναν κίνδυνο κακοήθους εξαλλαγής της τάξεως του 10%. Επιπλέον, τείνουν να επεκτείνονται και να διεισδύουν σε γειτονικές δομές.
Στόχοι: Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην παρουσίαση κι ανάλυση προοπτικά συλλεχθέντων δεδομένων μιας ομάδας ασθενών με ΑΘ που εκτείνονται ενδοκράνια/ ενδοκογχικά και που παρουσιάζουν μοναδικές χειρουργικές προκλήσεις, Επίσης, στοχεύει στον εντοπισμό όλων των περιστατικών ασθενών της βιβλιογραφίας που παρουσιάζουν ΑΘ που εκτείνονται ενδοκράνια/ ενδοκογχικά και στην σύγκριση χειρουργικής τεχνικής (ενδοσκοπικής έναντι ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης) με γνώμονα τα ποσοστά υποτροπής.
Μέθοδοι: Συλλέχθηκαν δεδομένα για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ασθενών, την απεικόνιση, την ιστολογία των όγκων, τη χειρουργική τεχνική και τις υποτροπές από μια σειρά 14 ασθενών με ΑΘ που εκτείνονται ενδοκράνια/ ενδοκογχικά. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση (Pubmed) διεξήχθη προκειμένου να εντοπιστούν και να συλλεχθούν ανάλογα δεδομένα για όλους τους ανάλογους ασθενείς της βιβλιογραφίας. Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, ο αριθμός των προηγούμενων χειρουργείων και τα ποσοστά υποτροπής των ενδοσκοπικά χειρουργημένων ασθενών συγκρίθηκαν με εκείνα των ανοικτών χειρουργικών επεμβάσεων.
Αποτελέσματα: Η ομάδα των 14 ενδοσκοπικά χειρουργημένων ασθενών είχε μέση ηλικία 52,9 ± SD 11,6 και αναλογία ανδρών προς γυναικών 10 προς 4. Ο μέσος αριθμός προηγούμενων εγχειρήσεων ήταν 3,1 (εύρος 0-16). Η χειρουργική τεχνική που ακολουθήθηκε σε αυτή τη σειρά κι οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν περιεγράφηκαν σε 2 από τους 14 ασθενείς. Το ποσοστό υποτροπής ήταν 1 στα 14 (7,1%) περιστατικά. Η βιβλιογραφική αναζήτηση ανέδειξε είκοσι-οκτώ ασθενείς (έτη 1981-2018) με ΑΘ που εκτείνονται ενδοκράνια/ ενδοκογχικά, εκ των οποίων 6 χειρουργήθηκαν ενδοσκοπικά και 20 ανοικτά. Η μέση ηλικία και ο λόγος ανδρών: γυναικών δεν διέφεραν μεταξύ ασθενών χειρουργημένων ανοικτά ή ενδοσκοπικά. Η παρούσα σειρά περιλαμβάνει έναν στατιστικά σημαντικό αριθμό (p <0,01) προηγουμένως χειρουργημένων ασθενών σε σχέση με παλαιότερα περιστατικά ενδοσκοπικής εκτομής που βρέθηκαν στη βιβλιογραφία. Η τάση για χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής σε ασθενείς χειρουργημένων ενδοσκοπικά (5%) σε σχέση με εκείνους που χειρουργήθηκαν ανοικτά (20%) ήταν εμφανής, αλλά όχι στατιστικά σημαντική.
Συζήτηση και συμπεράσματα: Οι ασθενείς με ΑΘ που εκτείνονται ενδοκράνια/ ενδοκογχικά αντιπροσωπεύουν μια σπάνια ομάδα ασθενών που συχνά υποβάλλεται σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις. Οι νεότερες ενδοσκοπικές τεχνικές, όπως περιγράφονται στην παρούσα διατριβή, είναι πιθανό να μεγιστοποιήσουν την ακριβή εκτομή του όγκου, ελαττώνοντας τις δομές που αφαιρούνται στις απολύτως αναγκαίες και τα ακρωτηριαστικά χειρουργεία, ελαχιστοποιώντας τη μετεγχειρητική νοσηρότητα. Επιπλέον, ο σωστός σχεδιασμός του χειρουργικού πεδίου είναι αδιαπραγμάτευτο βήμα για την ορθή πλήρη εκτομή του όγκου. Η τάση για χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής σε ενδοσκοπικά χειρουργημένους ασθενείς σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική τεχνική παρατηρείται και στην σχετική βιβλιογραφία. Οι μελλοντικές μελέτες με μεγαλύτερες ομάδες ασθενών σίγουρα θα επιβεβαιώσουν την ανώτερη αποτελεσματικότητα της ενδοσκοπικής τεχνικής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανεστραμμένο θήλωμα, Βάση κρανίου, Οφθαλμικός κόγχος, Ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
51
Spinos Dimitrios Master.pdf.pdf (741 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο