Κριτήρια παραπομπής των ασθενών στον οδοντιατρικό υπολογιστικό τομογράφο κωνικής δέσμης (CBCT) της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878857 266 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαγνωστική και Ακτινολογία Στόματος (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αναστάσιος Μακρής
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γκρίτζαλης Παναγιώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Τσιχλάκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Δαμάσκος Σπυρίδων, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κριτήρια παραπομπής των ασθενών στον οδοντιατρικό υπολογιστικό τομογράφο κωνικής δέσμης (CBCT) της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κριτήρια παραπομπής των ασθενών στον οδοντιατρικό υπολογιστικό τομογράφο κωνικής δέσμης (CBCT) της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Τα οδοντιατρικά συστήματα υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (Υ.Τ.Κ.Δ.) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από ακτινολόγους και οδοντιάτρους για διάφορες κλινικές εφαρμογές. Παρόλο που οι δόσεις ακτινοβολίας από τις εξετάσεις Υ.Τ.Κ.Δ. είναι γενικά χαμηλότερες από άλλες εξετάσεις CT, οι εξετάσεις Υ.Τ.Κ.Δ. τυπικά επιβαρύνουν τον ασθενή με περισσότερη ακτινοβολία από τις συμβατικές οδοντιατρικές εξετάσεις με ακτίνες Χ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίστηκε ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να καθοριστούν πρότυπα για τη χρήση της Υ.Τ.Κ.Δ. Συνεπώς, αποφασίστηκε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οδοντογναθοπροσωπικής Ακτινολογίας (EADMFR) να καταρτιστεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SEDENTEXCT (Safety and efficacy of a new and emerging dental X-ray modality) με στόχο την ανάπτυξη ενός συνόλου «Βασικών Αρχών» που να βασίζονται σε θεμελιώδεις διεθνείς αρχές, οδηγίες της ΕΕ και προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές.
Ο κύριος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι ο προσδιορισμός των κριτηρίων αιτιολόγησης της παραπομπής των ασθενών για εξέταση Υ.Τ.Κ.Δ. στην Κλινική Διαγνωστικής και Ακτινολογίας του Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιμέρους στόχοι είναι: α) η διερεύνηση της κατανομής των κλινικών στη συνταγογράφηση της εξέτασης γ) ο συσχετισμός της αιτιολόγησης της εξέτασης με την κλινική από την οποία συντελέστηκε η παραπομπή δ) ο συσχετισμός της αιτιολόγησης της εξέτασης με το μέγεθος πεδίου που χρησιμοποιήθηκε ε) η ανάλυση της σύνθεσης του δημογραφικού προφίλ των ασθενών και ζ) ο συσχετισμός του δημογραφικού προφίλ των ασθενών με την αιτιολόγηση της εξέτασης.
Για τις ανάγκες αυτής της διπλωματικής εργασίας χρησιμοποιήθηκαν οι τυποποιημένες φόρμες παραπομπής όλων των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Υ.Τ.Κ.Δ. της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το χρονικό διάστημα από 1η Ιουνίου 2018 έως 31η Δεκεμβρίου 2018 που κρίθηκε επαρκές για να αποκτηθεί μία αξιόπιστη εκτίμηση των σκοπών της εργασίας. Συνολικά κατά την περίοδο αυτή καταγράφηκαν 253 φόρμες παραπομπής. Κατά τη διάρκεια της εργασίας υπήρχε διαρκής διασταύρωση και έλεγχος των δεδομένων για να αποφευχθούν τυχόν λάθη.
Στα συμπεράσματα φαίνεται σημαντική διαφοροποίηση στα ποσοστά της κάθε κλινικής στη συνταγογράφηση της εξέτασης. Οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται από την Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική και την Προσθετική με ποσοστά 33,07% και 19,29% αντίστοιχα. Η κυριότερη ένδειξη της Κλινικής στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής είναι η αξιολόγηση της θέσης του 3ου γομφίου της κάτω γνάθου με το ΚΦΝ. Επίσης καταδείχθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό στα κλινικά κριτήρια παραπομπής αφορούσε τα εμφυτεύματα (34,25%). Οι φόρμες παραπομπές σε ποσοστό 5,12% αφορούσαν το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και σε 94,88% το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Ενδιαφέρον θα παρουσίαζε να επαναληφθεί μία αντίστοιχη μελέτη σε ιδιωτικά κέντρα παρακείμενων περιοχών, ώστε να υπάρχει συσχετισμός του προφίλ και της αιτιολόγησης των ασθενών της Οδοντιατρικής Σχολής με αυτούς που απευθύνονται στην ιδιωτική οδοντιατρική περίθαλψη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κριτήρια παραπομπής, Oδοντιατρικός υπολογιστικός τομογράφος κωνικής δέσμης, Νομοθεσία, Ε.Ε.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
152
Αριθμός σελίδων:
144
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΜΕ ΣΕΛΙΔΕΣ 11 - τελικο.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.