Αξιολόγηση της εθελούσιας βαθιάς εισπνοής (V-DIBH) στην 3Δ προσαρμοσμένη ακτινοθεραπεία του μαστού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2878863 318 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-15
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπαιωάννου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρήστος Αντύπας, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Χριστίνα Αρμπιλιά, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Άννα Ζυγογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της εθελούσιας βαθιάς εισπνοής (V-DIBH) στην 3Δ προσαρμοσμένη ακτινοθεραπεία του μαστού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της εθελούσιας βαθιάς εισπνοής (V-DIBH) στην 3Δ προσαρμοσμένη ακτινοθεραπεία του μαστού
Περίληψη:
Μελέτη των DIBH μοτίβων έχει πραγματοποιηθεί σε πολλές κλινικές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες επικεντρώθηκαν στην μελέτη της επίδραση των μοτίβων αυτών σε ασθενείς με καρκίνο στον αριστερό μαστό. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, επιδιώκεται μέσω της εφαρμογής των μοτίβων αυτών και σε ασθενείς με καρκίνο εκτός από τον αριστερό και στον δεξί μαστό, να μελετηθεί εάν αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία ενός βελτιστοποιημένου πλάνου θεραπείας, δηλαδή ενός πλάνου στο οποίο η δόση που θα λάβουν τα OARs να είναι η μικρότερη εφικτή, με ταυτόχρονη βέλτιστη κάλυψη του ή των όγκων στόχων. Αποτέλεσμα αυτό θα αποτελέσει η μείωση της εμφάνισης παρενεργειών στο άτομο σε μεταγενέστερα χρόνια.
Στην παρούσα διπλωματική με την χρήση του Oncentra Treatment Planning System (TPS) και με την μέθοδο 3D-CRT, μελετήθηκε το κατά πόσο διαφοροποιείται το πλάνο θεραπείες για δυο διαφορετικές λήψεις αξονικού τομογράφου, σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Η πρώτη λήψη ήτανε σε κατάσταση φυσιολογικής αναπνοής και η δεύτερη λήψη καθώς ο ασθενής είχε εισπνεύσει βαθιά κ κρατούσε την αναπνοή του. Σκοπός μας ήταν η σύγκριση των πλάνων θεραπείας από τις δυο αξονικές τόσο ως προς τις δόσεις που λαμβάνει ο όγκος στόχος και τα κρίσιμα όργανα, όσο και ως προς την διαφοροποίηση των όγκων τους.
Ύστερα από σύγκριση των πλάνων θεραπείας καταλήξαμε ότι το V25 της καρδιάς για τους αριστερούς μαστούς, παρουσίασε σημαντική μείωση. Η μέγιστη και η ελάχιστη δόση σε 1 ccm του πνεύμονα τόσο για τους αριστερούς μαστούς όσο και για τους δεξιούς μαστούς παρουσίασε σημαντική μείωση. Σε άλλα κρίσιμα όργανα, όπως ο οισοφάγος και ο νωτιαίος μυελός, τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν ότι κατά κύριο λόγο η μέγιστη και η ελάχιστη δόση σε 1 ccm του εκάστοτε οργάνου παρουσίασε αύξηση με την χρήση των DIBH μοτίβων. Ωστόσο, η συνολικά λαμβανόμενη δόση στον οισοφάγο παρουσίασε σημαντική μείωση στην DIBH κατάσταση, ενώ για τον νωτιαίο μυελό η μείωση δεν ήτανε τόσο σημαντική μεταξύ DIBH και FB. Επιπλέον, ο όγκος της καρδιάς αυξήθηκε σημαντικά στην απεικόνιση. Ακόμα, εντοπίστηκε ότι οι δόσεις στην καρδιά και στους πνεύμονες παρουσίαζε αύξηση στην περίπτωση των μαστών με Supra, λόγω της προσθήκης του επιπλέον πεδίου για την ακτινοβόληση του υπερκλειδίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος μαστού, Βαθιά εισπνοή, Ακτινοθεραπεία μαστού, 3D-CRT, Δόση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
19
Αριθμός σελίδων:
91
Eleni Papaioannou Master.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο