Σύνθεση λιπαρών οξέων του βασιλικού πολτού και δευτεριωμένων αναλόγων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879686 326 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-24
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μπαμπαΐτη Ροδαλία-Βαρβάρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Κόκοτος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνθεση λιπαρών οξέων του βασιλικού πολτού και δευτεριωμένων αναλόγων
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνθεση λιπαρών οξέων του βασιλικού πολτού και δευτεριωμένων αναλόγων
Περίληψη:
Ο βασιλικός πολτός είναι μια έκκριση από τους υποφαρυγγικούς αδένες και την κάτω γνάθο των εργατριών μελλισών (Apis mellifera L.). Είναι ένα λευκό-κιτρινωπό, ζελατινώδες, όξινο κολλοειδές, που περιέχει περίπου 5% λίπος. Σε αντίθεση με τα λιπαρά οξέα των περισσότερων ζωϊκών και φυτικών υλών, τα οποία αποτελούνται κυρίως από εστεροποιημένα λιπαρά οξέα, υπό τη μορφή τριγλυκεριδίων, καθένα από τα οποία έχει 14-20 άτομα άνθρακα, τα λιπαρά οξέα του βασιλικού πολτού είναι ελεύθερα, μεσαίας αλυσίδας (8-10 άτομα άνθρακα), ακραία ή/και εσωτερικά υδροξυλιωμένα, με ακραίες μονο- ή δι-καρβοξυλικές ομάδες, κορεσμένα ή μονοακόρεστα στη 2-θέση.
Το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στον βασιλικό πολτό είναι το trans-10-υδροξυ-2-δεκενοϊκό οξύ (10-HDA) και η ποσότητά του ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση και τα χαρακτηριστικά της μέλισσας. Εκτός από αυτό, τα πλέον άφθονα λιπαρά οξέα είναι: το σεβακικό οξύ (δεκανοδιοϊκό οξύ), το 2-δωδεκενοδιοϊκό οξύ, το 10-υδροξυδεκανοϊκό οξύ και το 3-υδροξυδεκανοϊκό οξύ (3-HDA).
Στην παρούσα διατριβή, παρουσιάζονται καινοτόμες και εύχρηστες πορείες για τη σύνθεση του trans-10-υδροξυ-2-δεκενοϊκού οξέος και του 2-δωδεκενοδιοϊκού οξέος. Αυτές οι συνθέσεις στηρίζονται σε εκλεκτική διασταυρούμενη μετάθεση, με τη χρήση καταλύτη Hoveyda-Grubbs 2ης γενιάς. Επίσης, μελετήθηκε μέθοδος για τη σύνθεση του trans-10-υδροξυ-2-δεκενοϊκού οξέος, που στηρίζεται σε αντίδραση Wittig.
Tέλος, κρίθηκε σημαντική η σύνθεση δευτεριωμένων λιπαρών οξέων, που φέρουν δύο άτομα δευτερίου, καθώς τέτοια προϊόντα έχουν ποικίλες εφαρμογές, τόσο σε μελέτες των πορειών βιοσύνθεσης και αποικοδόμησης, όσο και σε μελέτες με φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (HRMS), ως πρότυπες ενώσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Bασιλικός πολτός, λιπαρά οξέα, καταλύτης Hoveyda-Grubbs 2ης γενιάς, δευτερίωση.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105
Αριθμός σελίδων:
138
ΤΕΛΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο