Η εξέλιξη της ηλεκτρονικής τραπεζικής και η χρήση της από τους πολίτες μέσα από εμπειρική έρευνα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879739 291 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χρηματοοικονομική και Τραπεζική
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-25
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ιωσηφίδου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λοΐζος Κωνσταντίνος, Δόκτωρ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εξέλιξη της ηλεκτρονικής τραπεζικής και η χρήση της από τους πολίτες μέσα από εμπειρική έρευνα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εξέλιξη της ηλεκτρονικής τραπεζικής και η χρήση της από τους πολίτες μέσα από εμπειρική έρευνα
Περίληψη:
Η εργασία παρουσιάζει τη βελτίωση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, με κύριο στήριγμα το Internet banking, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο την έχουν δεχθεί οι πολίτες ή όχι.
Στο πρώτο κομμάτι της εργασίας γίνεται μία ιστορική αναδρομή, η οποία ξεκινάει με την έννοια της λέξης τράπεζα και φθάνει έως τη σύγχρονη μορφή της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Επιπλέον γίνεται αναφορά στα είδη που έχει η πλατφόρμα αυτή, ενώ παρουσιάζεται και κατά πόσο επηρεάστηκε η χρήση της από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα.
Στο δεύτερο μέρος της, η εργασία περιλαμβάνει την προστασία των χρηστών. Αναφέρεται σε ποιους νόμους έχει συμπεριληφθεί, ενώ τονίζονται ορισμένοι από τους βασικούς κινδύνους που παραμονεύουν για τη φθορά του συστήματος. Συνάμα, υπάρχουν και τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων, δίχως όμως να σημαίνει ότι οι πελάτες των τραπεζών είναι απόλυτα ασφαλείς από τη χρήση της πλατφόρμας.
Στο επόμενο κεφάλαιο ακολουθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που προσφέρει η χρήση τη ηλεκτρονικής τραπεζικής στο κοινό. Εν συνεχεία περιλαμβάνεται και ένα κομμάτι με τις επιπτώσεις που επιφέρει στα υποκαταστήματα της εκάστοτε τράπεζας, καθώς και στο σύνολο γενικότερα.
Στο τελικό μέρος της εργασίας έχει γίνει μία εμπειρική έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έχει αντιδράσει στη νέα αυτή τεχνολογία και αν μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη στο επόμενο βήμα της τεχνολογίας που είναι η δημιουργία μίας καθαρά ψηφιακής τράπεζας. Έχει γίνει μία έρευνα και σε τραπεζικούς υπαλλήλους για να δούμε κατά πόσο και οι ίδιοι εμπιστεύονται την πλατφόρμα ή όχι.
Μέσα από την έρευνα και ένα τεστ αξιοπιστίας των ερωτηματολογίων, είμαστε σε θέση να δούμε κατά πόσο το πελατειακό κοινό των τραπεζών έχει εξοικειωθεί με τη χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και επίσης αν θα εμπιστευθεί τη λειτουργία μίας εικονικής τράπεζας. Επιπλέον είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα μέτρα τα οποία μπορούν να λάβουν οι τράπεζες και οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ηλεκτρονική τραπεζική, ερωτηματολόγιο, αξιοπιστία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
47
Διπλωματική Εργασία Σοφίας Ιωσηφίδου.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο