The Use of Stock Options for Resource Allocation and Management on Content Delivery Networks

Διπλωματική Εργασία uoadl:2879791 376 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομική και Διοίκηση των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-07-25
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δούκας Ματθίας-Φίλιππος
Γιαννόπουλος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευστάθιος Χατζηευθυμιάδης, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
The Use of Stock Options for Resource Allocation and Management on Content Delivery Networks
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρήση Δικαιωμάτων Προαίρεσης για Προδέσμευση και Διαχείριση Πόρων σε Δίκτυα Διανομής Περιεχομένου
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη χρήση δικαιωμάτων προαίρεσης ως μία αποτελεσματική μέθοδο κατανομής και διαχείρισης πόρων, οι οποίοι διανέμονται από σύγχρονα δίκτυα διανομής περιεχομένων.
Επιχειρείται η αλληγορική συσχέτιση μεταξύ των επιστημών των Οικονομικών και της Πληροφορικής εξετάζοντας τη χρησιμότητα ενός καθαρά οικονομικού όρου - όπως είναι τα δικαιώματα προαίρεσης - για τη δημιουργία ενός προδραστικού μοντέλου διαχείρισης πόρων, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στο χώρο των δικτύων διανομής περιεχομένου, δηλαδή στην πλειοψηφία των υποδομών παρόχων περιεχομένου της καθημερινότητας της ψηφιακής εποχής.
Τα εισαγωγικά κεφάλαια παρουσιάζουν τον ορισμό των σύγχρονων δικτύων παροχής περιεχομένου και υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση πόρων. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται η έννοια και η σημασία της παροχής ποιότητας υπηρεσιών στην παρούσα εποχή, μαζί με τις βασικές τεχνικές με τις οποίες αυτή επιτυγχάνεται στη σύγχρονη αγορά. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το υπάρχον μοντέλο πρόβλεψης για την προσομοίωση της αγοράς, μαζί με τους μηχανισμούς και τα εμπλεκόμενα μέρη. Το μοντέλο αυτό χρησιμεύει ως θεμελιώδης ιδέα για την περαιτέρω έρευνα και το μοντέλο που προτείνεται στο πλαίσιο της εργασίας. Αναφέρονται επίσης οι βασικές έννοιες με τις οποίες ασχολείται η εργασία - δηλαδή οι ορισμοί της Δευτερεύουσας Αγοράς και των Δικαιωμάτων Προαίρεσης, οι οποίοι αναλύονται σε βάθος στα κεφάλαια 3 και 4 αντίστοιχα. Παρουσιάζεται η εξίσωση Black-Scholes για την αξιολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, στην οποία βασίζεται το προτεινόμενο μοντέλο, το οποίο με τη σειρά του παρουσιάζεται στα επόμενα κεφάλαια. Στο κεφάλαιο 5 αναλύονται τα σενάρια της αγοράς με βάση την ανάγκη χρήσης και εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους, ενώ στο κεφάλαιο 6 παρουσιάζονται οι βασικές μέθοδοι και πολιτικές κοστολόγησης και τιμολόγησης από την πλευρά των δικτύων διανομής περιεχομένου. Το κεφάλαιο 7 παρουσιάζει το προτεινόμενο μοντέλο έχοντας ως βάση όλες τις προαναφερθείσες έννοιες. Ο προτεινόμενος αλγόριθμος παρουσιάζεται βήμα προς βήμα και υπογραμμίζει τη διαφοροποίηση του μοντέλου σε σχέση με άλλα μοντέλα. Τα σενάρια προσομοίωσης του μοντέλου παρουσιάζονται στο κεφάλαιο 8, όπου καταγράφονται οι μετρήσεις και αναλύονται τα αποτελέσματα στο πλαίσιο της συμβολής του μοντέλου προς το στόχο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των πόρων στην αγορά των δικτύων διανομής περιεχομένου. Το κεφάλαιο 9 καταγράφει τα συμπεράσματα και παρουσιάζει ιδέες και ερωτήματα που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης, ενώ στο τέλος της εργασίας αναφέρονται το βιβλιογραφικό έργο και άλλες πηγές, οι οποίες συνέβαλαν στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Επίσης εμπεριέχεται ένα τριμερές υπόμνημα. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται πολιτικές γνωστών παρόχων της εποχής για την κοστολόγηση πόρων. Το δεύτερο μέρος περιέχει τις βασικές συναρτήσεις του πηγαίου κώδικα Java του προγράμματος, το οποίο αναπτύχθηκε για τις προσομοιώσεις του προτεινόμενου μοντέλου ενώ το τρίτο μέρος περιέχει τον πίνακα τιμολόγησης του δικτύου διανομής περιεχομένου, όπως αυτός χρησιμοποιείται στις προσομοιώσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Δικαιώματα Προαίρεσης, Δευτερογενής Αγορά, Δίκτυα Διανομής Περιεχομένου, Δέσμευση Πόρων, Μοντέλο Black-Scholes, Ποιότητα Υπηρεσίας
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
11
Αριθμός σελίδων:
111
Doukas_Giannopoulos_MSc_Thesis.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο