Design, development and evaluation of liposomal nanoparticles. In vitro toxicity and permeability study with Transwell methodology.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2880656 341 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νανοϊατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-09-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ζουλιάτη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαριλένα Βλάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Άρης Ξενάκης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Design, development and evaluation of liposomal nanoparticles. In vitro toxicity and permeability study with Transwell methodology.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδιασμός, ανάπτυξη και αξιολόγηση λιποσωμιακών νανοσωματιδίων. In vitro μελέτη τοξικότητας και διαπερατότητας με τη μεθοδολογία Transwell.
Περίληψη:
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η παρασκευή λιποσωμιακών συστημάτων, η μελέτη των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών και της θερμικής τους συμπεριφοράς σε βάθος χρόνου, καθώς και η αξιολόγηση της τοξικότητας και της διαπερατότητάς τους σε συγκαλλιέργεια εντερικών επιθηλιακών κυττάρων Caco-2/TC7 και HT29- MTX. Τα λιποσωμιακά συστήματα παρασκευάσθηκαν χρησιμοποιώντας διαφορετικά λιπίδια και ο φυσικοχημικός τους χαρακτηρισμός έγινε σε διάρκεια 31 ημερών, δίνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά τη φυσικοχημική σταθερότητα των συστημάτων. Η Διαφορική θερμιδομετρία σάρωσης επιλέχθηκε για την αξιολόγηση της θερμικής συμπεριφοράς των λιποσωμάτων, υποδεικνύοντας τον ξεχωριστό ρόλο κάθε λιπιδίου στη διαμόρφωση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών κάθε συστήματος. Η τοξικότητά τους αξιολογήθηκε με τη μέθοδο ΜΤΤ, και όλα τα λιποσώματα παρουσίασαν υψηλά ποσοστά βιωσιμότητας κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, κανένα από τα συστήματα δεν προκάλεσε βιωσιμότητα κυττάρων χαμηλότερη από 80%, ακόμα και στις υψηλότερες συγκεντρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν (15% v/v). Επομένως, τα συστήματα ήταν μη τοξικά για τα επιθηλιακά κύτταρα και ακολούθησαν οι μελέτες διαπερατότητας, χρησιμοποιώντας τη ροδαμίνη Β ως δείκτης φθορισμού. Οι μελέτες διαπερατότητας παρουσίασαν 2-2.5 φορές αύξηση της διαπερατότητας με τη χρήση λιποσωμάτων, συγκριτικά με το διάλυμα ροδαμίνης Β. Μεταξύ των συστημάτων της παρόυσας μελέτης, τα λιποσώματα που περιείχαν το θετικά φορτισμένο λιπίδιο DOTAP παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό μεταφοράς ροδαμίνης Β διαμέσου της επιθηλιακής μονοστιβάδας. Τα λιποσώματα αποτελούν υποσχόμενα συστήματα μεταφοράς φαρμάκων διαμέσου του εντερικού επιθηλίου, ωστόσο περαιτέρω έρευνα απαιτείται, προκειμένου να διερευνηθούν οι ακριβείς μηχανισμοί της διαπερατότητας των λιποσωμάτων, και να ξεπερασθούν in vivo εμπόδια που περιορίζουν τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των λιποσωμάτων per os.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Nanomedicine, Liposomes, Intestinal Permeability, MTT
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
72
MSc Thesis FINAL_ Konstantina-Zouliati_ Nanomedicine.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο