Συγκριτική ανάλυση δικτύων γονιδιακής έκφρασης ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά τη διάρκεια χορήγησης θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2882251 215 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοπληροφορική
Πληροφορική
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-07
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Γεωργάκη Μαριελένα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Έμα Αναστασιάδου, Ερευνήτρια Δ', Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α.)
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συγκριτική ανάλυση δικτύων γονιδιακής έκφρασης ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά τη διάρκεια χορήγησης θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συγκριτική ανάλυση δικτύων γονιδιακής έκφρασης ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά τη διάρκεια χορήγησης θεραπείας
Περίληψη:
Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ) είναι η συνηθέστερη αυτοάνοση ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Πρόκειται για ένα απομυελινωτικό νόσημα κατά το οποίο η μυελίνη και οι άξονες των νευρώνων του ΚΝΣ σταδιακά καταστρέφονται λόγω φλεγμονωδών αποκρίσεων με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.
Οι ανοσοθεραπείες όπως η Ιντερφερόνη βήτα καθώς και η αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών στελεχιαίων κυττάρων (AHSCT) χρησιμοποιούνται ως βασικές στρατηγικές θεραπείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές μορφές ΠΣ.
Σε αυτή τη μελέτη, εκτιμούμε τα προφίλ έκφρασης γονιδίων σε δείγματα που προέρχονται από πλήρες αίμα ασθενών με ΠΣ, οι οποίοι είτε υποβάλλονται είτε όχι σε ανοσοθεραπεία με Ιντερφερόνη. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η παρατήρηση των μεταγραφικών μεταβολών με την πάροδο του χρόνου, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχετίζονται με την πρόοδο της νόσου και με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Με τη χρήση μεθόδων δικτύων στατιστικής συμπερασματολογίας παρατηρούμε τις διαφορές των γονιδίων μεταξύ των δικτύων, οι οποίες είναι ικανές να εντοπίσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζονται λόγω της εξέλιξης της νόσου και την πιθανή αποκατάστασή τους με την πάροδο του χρόνου έπειτα από τη χορήγηση της θεραπείας. Εκτός από την σύγκριση δικτύων κατά ζεύγη, εισάγουμε και την έννοια της σύγκρισης πολλαπλών δικτύων, μια τεχνική που μας δίνει την δυνατότητα να παρατηρήσουμε τις αλλαγές στη «γειτονιά» ενός κόμβου δεδομένης μίας θεραπείας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές αλλά και δεδομένης μίας χρονικής στιγμής σε διαφορετικές θεραπείες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάλυση Δικτύων,πολλαπλή σκλήρυνση, ιντερφερόνη, σύγκριση δικτύων κατά ζεύγη, σύγκριση πολλαπλών δικτύων
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
9
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
248
THESIS_ITMB_GEORGAKI.pdf (10 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο