Ημισύνθεση Σεκοϊριδοειδών Φυσικών Προϊόντων από Ελαιοευρωπεΐνη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883731 241 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-25
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δαλαλάκη Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Γκιμήσης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Γεωργιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Βικτώρια Μαγκριώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ημισύνθεση Σεκοϊριδοειδών Φυσικών Προϊόντων από Ελαιοευρωπεΐνη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ημισύνθεση Σεκοϊριδοειδών Φυσικών Προϊόντων από Ελαιοευρωπεΐνη
Περίληψη:
Η ελαιοευρωπεΐνη (ΟLΕ), φυσικός σεκοϊριδοειδής γλυκοζίτης και κύριο
φαινολικό συστατικό της Μεσογειακής ελιάς (Olea europaea), και τα άγλυκα
μέλη της ίδιας οικογένειας όπως η ελαιασίνη και ολεοκανθάλη έχουν
αποδειχθεί από πολυάριθμες μελέτες ότι παρουσιάζουν μια ποικιλία
βιολογικής δραστικότητας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αντικαρκινικές,
καρδιοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές τους ιδιότητες. Η
ελαιοευρωπεΐνη απομονώνεται από τα φύλλα της ελιάς με ιδιαίτερη ευκολία
και καλή απόδοση για ένα φυσικό προϊόν. Για το λόγο αυτό αποτελεί, ιδιαίτερα
στην Ελλάδα, ένα άμεσα διαθέσιμο υλικό για ημισυνθετικές μελέτες. Στα
πλαίσια της παρούσας εργασίας, μελετήθηκε η χημική δραστικότητα της
ελαιοευρωπεΐνης (ΟLΕ) με στόχο να δοθεί υψηλότερη προστιθέμενη αξία σε
ένα τμήμα του ελαιοδένδρου που ήδη κατέχει, λόγω του καρπού του, έναν
κεντρικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Για το σκοπό αυτό, μελετήθηκαν οι
αντιδράσεις ενζυματικής υδρόλυσης και όξινης μεθανόλυσης της ΟLΕ και
επίσης σχεδιάσθηκε και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η χημική μετατροπή
της ΟLΕ σε συγγενή σεκοϊριδοειδή φυσικά και μη προϊόντα. Στην ενζυματική
υδρόλυση της ΟLΕ, προσδιορίστηκε για πρώτη φορά πειραματικά ότι ο
σχηματισμός του 8R,9S-διαστερεομερούς της μονοαλδεΰδης απαιτεί
χαμηλότερη ενέργεια ενεργοποίησης και ότι το 8S,9S-διαστερεομερές είναι το
θερμοδυναμικά σταθερότερο. Στην όξινη μεθανόλυση της ΟLΕ,
προσδιορίστηκε η στερεοχημεία των προϊόντων και έγινε σύγκριση με
πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
μεσογειακή ελιά, φυσικά προϊόντα, σεκοϊριδοειδή, ελαιοευρωπεΐνη, ημισύνθεση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
110
Αριθμός σελίδων:
159
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-09-12.

LIBRARY.pdf
7 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-09-12.