ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΩΣ ΧΗΜΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883740 183 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Χημεία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-25
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κακουλλή Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριστείδης Γ. Ηλιόπουλος, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Βιολογίας, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ (Εθνικον και καποδιστριακον πανεπιστημιον αθηνων)
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΩΣ ΧΗΜΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποτίμηση της βιολογικής δράσης μιας νέας χημικής ένωσης ως χημικοθεραπευτικό φάρμακο για τον καρκίνο των ωοθηκών
Περίληψη:
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι από τους λίγους καρκίνους οι οποίοι διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Θεωρείται μια από τις πιο κοινές γυναικολογικές αιτίες θανάτου. Η θεραπεία του καρκίνου αυτού απαιτεί περαιτέρω έρευνα και θεωρείται πόλος ενδιαφέρου στην επιστημονική κοινότητα. Συγκεκριμένα, ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να υποδιαιρεθεί σε άλλους υπότυπους κι αυτό περιπλέκει περισσότερο τη νόσο αυτή.
Στη παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται μια αναφορά όσον αφορά τους βιβλιογραφικούς παράγοντες για την εμφάνιση του καρκίνου των ωοθηκών, τα συμπτώματα που έχουν κατηγοριοποιηθεί, τους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο.
Κύριος σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της βιολογικής δράσης μιας νέας χημικής ένωσης, ονόματι «compound 127», ώστε να χαρακτηριστεί ως χημειοθεραπευτικό φάρμακο για τον πολύπλοκο αυτό καρκίνο. Η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε γύρω από την κυτταροτοξικότητα της ένωσης αυτής και το μηχανισμό δράσης της στο DNA. Όλα τα πειράματα έγιναν στο εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, με δυο καρκινικές κυτταρικές σειρές: την Α2780 ευαίσθητη σειρά και την Α2780CP, μια ανθεκτική σειρά. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές όπως είναι: η κυτταροκαλλιέργεια, το MTT assay, ο κυτταρικός κύκλος, το colony formation, το Western blot και ο ανοσοφθορισμός. Όλες οι μελέτες έγιναν πάντα, σε σύγκριση με το κύριο χημειοθεραπευτικό φάρμακο το cisplatin.
Συμπερασματικά, η νέα ένωση φαίνεται να έχει χημειοθεραπευτική δράση σε μικρότερη συγκέντρωση από το cisplatin επειδή επάγει πιο γρήγορα τον κυτταρικό θάνατο, μπορεί χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δράσει από το cisplatin σκοτώνοντας περισσότερα καρκινικά κύτταρα. Επίσης, συγκεντρώνεται σε διαφορετική φάση στον κυτταρικό κύκλο από το cisplatin κι αυτό σημαίνει ότι δρα με διαφορετικό μηχανισμό από αυτό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ωοθήκες, χημειοθεραπευτικό, κυτταροτοξικότητα, ευαισθησία, ανθεκτικότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
75
Διπλωματικη εργασία- Στυλιανής Κακουλλής-pdf.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο