Νευροεπιστήμες και μάθηση, ο ρόλος των Τ.Π.Ε.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2883979 291 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-29
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπαναστασίου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγγελική Βουδούρη, καθηγήτρια ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νευροεπιστήμες και μάθηση, ο ρόλος των Τ.Π.Ε.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νευροεπιστήμες και μάθηση, ο ρόλος των Τ.Π.Ε.
Περίληψη:
Στην παρούσα εργασία γίνεται προσέγγιση μιας σχετικά νέας επιστήμης, της Νευροεπιστήμης, καθώς και των βασικών διεργασιών του εγκεφάλου. Η γνώση των νευρικών μηχανισμών των δομών του εγκεφάλου εμπλουτίζει τη σκέψη και την πρακτική όλων όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση και τη μάθηση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση νέων και αποτελεσματικότερων μεθόδων διδασκαλίας και στρατηγικών μάθησης. Σύγχρονες έρευνες συνδέουν τη μαθησιακή διαδικασία με συγκεκριμένες ενέργειες που εκτελούνται στον εγκέφαλο κάθε μαθητή.
Αναζητήθηκαν, επίσης, πρακτικές εφαρμογές όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά στη ζωή του ανθρώπου γενικότερα, για το πώς να μαθαίνει με τον καλύτερο τρόπο που μαθαίνει ο εγκέφαλός του, καθώς η μάθηση δεν περιορίζεται μόνο σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, αλλά είναι μια συνεχής και διά βίου διαδικασία.
Επιπρόσθετα, διερευνήθηκε ο τρόπος που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να λειτουργήσουν σαν βοηθητικό μέσο στα χέρια του εκπαιδευτικού στην προσπάθειά του να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών, να τους εμπλέξει σε ελκυστικά μαθησιακά έργα επιλέγοντας με προσοχή τα κατάλληλα ηλεκτρονικά διδακτικά εργαλεία.
Ο απώτερος στόχος είναι να διασυνδεθούν τα ευρήματα της Νευροεπιστήμης με την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε οι πληροφορίες που αποκτά κάποιος σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο να είναι ένα αφομοιωμένο και νευρωνικά κατανεμημένο στον εγκέφαλο απόθεμα νοητικών αναπαραστάσεων που θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτόνομα επιλεκτικά και με αυτοπεποίθηση για να επιλύει κάθε πρόβλημα και να προσαρμόζεται σε κάθε νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Εγκέφαλος, μνήμη, μάθηση, Τ.Π.Ε, εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
80
Αριθμός σελίδων:
70
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Εκπαιδευτική Νευροεπιστήμη.docxMY WORK.pdf
937 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.