"Οι στρατηγικές διεθνοποίησης των ιαπωνικών πανεπιστημίων σε εθνικό και ιδρυματικό επίπεδο: Μελέτη περίπτωσης το Πανεπιστήμιο του Τόκυο"

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884329 213 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διοίκηση Ανώτατης Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-10-30
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κλουδάς Σπυρίδων-Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουήλ Φυριππής, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ

Ιωάννης Βρεττός, Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ

Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Οι στρατηγικές διεθνοποίησης των ιαπωνικών πανεπιστημίων σε εθνικό και ιδρυματικό επίπεδο: Μελέτη περίπτωσης το Πανεπιστήμιο του Τόκυο"
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι στρατηγικές διεθνοποίησης των ιαπωνικών πανεπιστημίων σε εθνικό και ιδρυματικό επίπεδο: Μελέτη περίπτωσης το Πανεπιστήμιο του Τόκυο"
Περίληψη:
Το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα ανέκαθεν ήταν ένα πεδίο διερεύνησης από τους μελετητές καθώς πρόκειται για έναν πυλώνα-θεσμό, που συνδέεται άρρηκτα με την πνευματική και οικονομική ευημερία των εκάστοτε κοινωνιών. Ένα από τα μέσα για την διασφάλιση αυτής της ευημερίας είναι η διεθνοποίηση των πανεπιστημίων, η οποία μπορεί να προωθηθεί είτε σε εθνικό είτε σε ιδρυματικό επίπεδο. Στην παρούσα εργασία θα χαρτογραφηθούν οι εθνικές προσεγγίσεις για την διεθνοποίηση των πανεπιστημίων της Ιαπωνίας και οι στρατηγικές που ακολουθεί το Πανεπιστήμιο του Τόκυο.

Ως προς το εθνικό επίπεδο, η διεθνοποίηση των ιδρυμάτων προσεγγίζεται κυρίως μέσα από τον σχεδιασμό χρηματοδοτικών προγραμμάτων, έτσι ώστε τα ιδρύματα να αναπτύξουν δικές τους στρατηγικές-πρωτοβουλίες διεθνοποίησης, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγνωρίζει τα ερευνητικά επιτεύγματα των πανεπιστημίων της και για αυτό τον λόγο δεν επιθυμεί την επιπλέον οικονομική επιβάρυνσή τους. Επίσης, μια άλλη κατηγορία προσέγγισης της διεθνοποίησης των ιδρυμάτων είναι η ένταξη της στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό. Αν ιεραρχηθούν αυτές οι δύο κατηγορίες προσεγγίσεων θα διαπιστωθεί ότι στην ανώτατη βαθμίδα βρίσκεται η ένταξη της διεθνοποίησης στον εθνικό σχεδιασμό ενώ στην κατώτερη η προσέγγιση μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η αιτία σε αυτή την ιεράρχηση είναι ότι τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι απότοκο του στρατηγικού σχεδιασμού.

Σε ιδρυματικό επίπεδο, το Πανεπιστήμιο του Τόκυο έχει χαράξει στρατηγικές διεθνοποίησης που εμπίπτουν τόσο στην κατηγορία των προγραμμάτων (ακαδημαϊκά προγράμματα, συνεργασία για έρευνα, διασυνοριακοί δεσμοί, εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες), όσο και στην στρατηγική διεθνοποίησης της οργάνωσης του ιδρύματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το ίδρυμα διεθνοποιείται σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Διεθνοποίηση, Πανεπιστήμιο του Τόκυο, εθνικά προγράμματα, IaH, TGUP
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
143
Αριθμός σελίδων:
165
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΚΛΟΥΔΑΣ ΤΟΚΥΟ ΤΕΛΙΚΟ.pdf
7 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.