Ανάλυση κόστους αποτελεσματικότητας: καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2884877 521 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-05
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μαυρογιάννης Γεράσιμος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Υφαντόπουλος, Oμότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση κόστους αποτελεσματικότητας: καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση κόστους αποτελεσματικότητας: καρκίνος του πνεύμονα στην Ελλάδα
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη εργασία αποτελείται απο δύο μέρη, ένα θεωρητικό επισκόπησης και ένα εμπειρικό μέσω του οποίου καταλήξαμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα και συμπεράσματα. Ο καρκίνος του πνεύμονα και πιο συγκεκριμένα ο Μη πλακώδης Μη Μικροκυτταρικός καρκίνος του Πνεύμονα είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος του πνεύμονα και σχετίζεται με σημαντική θνησιμότητα. Σύμφωνα με την κλινική μελέτη Checkmate 057, το Nivolumab κατέδειξε βελτίωση στην συνολική επιβίωση OS ασθενών με προχωρημένο/μεταστατικό Μη πλακώδη Μη Μικροκυτταρικό καρκίνο του Πνεύμονα μετά από χημειοθεραπεία. Το φαρμακευτικό σκεύασμα Nivolumab έχει πρόσφατα εγκριθεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το NICE συστήνει την χρήση του Nivolumab για τον Μη Πλακώδη Μη Μικροκυτταρικό καρκίνο του Πνεύμονα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σκοπός της ανάλυσης αυτής αποτελεί η εκτίμηση του κόστους και της αποτελεσματικότητας του Nivolumab σε σύγκριση με το Docetaxel ως δεύτερη γραμμή θεραπείας σε ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένο/μεταστατικό Μη πλακώδη Μη Μικροκυτταρικό καρκίνο του Πνεύμονα στην Ελλάδα, από την οπτική του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στην ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο Markov. Το μοντέλο επιβίωσης αποτελείται από τρείς καταστάσεις υγείας, χωρίς εξέλιξη της ασθένειας PFS, με πρόοδο της νόσου PD και θάνατο. Ο πληθυσμός ενδιαφέροντος ήταν ενήλικες 62 ετών με προχωρημένο/μεταστατικό Μη πλακώδη Μη Μικροκυτταρικό καρκίνο του Πνεύμονα που προηγούμενα είχαν δεχτεί χημειοθεραπεία.Τα στοιχεία και τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε στη παρούσα εργασία αντλήθηκαν από την ελληνική και τη διεθνή βιβλιογραφία.
Το μοντέλο ακολούθησε μία υποθετική ομάδα ασθενών από την αρχή λήψης της θεραπείας έως το θάνατο με κύκλους του ενός μηνός. Δεδομένα και πιθανότητες για το PFS και OS εξήχθησαν από τη κλινική μελέτη αναφοράς (Checkmate 057) ενώ έγινε γενίκευση των αποτελεσμάτων για περίοδο εξήντα μηνών η οποία καλύπτει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών αυτών (lifetime analysis). Το κλινικό αποτέλεσμα συσχετίστηκε με την ποιότητα ζωής και το κόστος εκτιμήθηκε με τον συνδυασμό χρήσης πόρων και μοναδιαίας τιμής σύμφωνα με τις κρατικές τιμές αποζημίωσης. Το κόστος και η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκαν ανά ασθενή, σε κάθε κατάσταση υγείας για κάθε κύκλο του μοντέλου..
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μη πλακώδης Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος Πνεύμονα, οικονομική αξιολόγηση,αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας, κόστος αποτελεσματικότητα, ICER, Nivolumab, Docetaxel.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
63
Μαυρογιάννης Γεράσιμος_Α.Μ175018.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο