Σύγκριση λαπαροσκοπικής έναντι ανοιχτής χειρουργικής στον ορθοκολικό καρκίνο σε ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών -Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885243 283 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Σωτήροβα Ηρά
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεοδοσόπουλος Θεοδόσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Πολυμενέας Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φραγκουλίδης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση λαπαροσκοπικής έναντι ανοιχτής χειρουργικής στον ορθοκολικό καρκίνο σε ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών -Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση λαπαροσκοπικής έναντι ανοιχτής χειρουργικής στον ορθοκολικό καρκίνο σε ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών -Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
Περίληψη:
Εισαγωγή
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι δεύτερος στην συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και τρίτος στους άνδρες παγκοσμίως. Ο μέσος χρόνος ζωής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό βάζει τον χειρουργό σε δίλημμα ποια χειρουργική πρόσβαση, ανοιχτή ή λαπαροσκοπική, είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες έχουν δείξει ότι η λαπαροσκοπική προσπέλαση έχει πλεονεκτήματα όπως μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα κρατώντας ταυτόχρονα το απαραίτητο επίπεδο της ογκολογικής επάρκειας της επέμβασης. Αυτό όμως δεν έχει εξεταστεί με μελέτες σε ηλικιωμένη ομάδα ανθρώπων.
Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η ανάδειξη των μεσοπρόθεσμων αποτελεσμάτων της χειρουργικής αντιμετώπισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών που έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο του παχέος εντέρου σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Μέθοδος
Διενεργήθηκε μία αναδρομική ανάλυση προοπτικά συλλεγμένων στοιχείων ασθενών που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική και ανοιχτή κολεκτομή για καρκίνο παχέος εντέρου ανθρώπων ηλικίας άνω των εβδομήντα πέντε ετών στην διάρκεια 5 ετών, από τον Ιανουάριο του 2013 έως και Δεκέμβρη του 2018.
Οι ασθενείς έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες από 39 ασθενείς όπου η ομάδα 1 έχει υποβληθεί σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση και η ομάδα 2 σε λαπαροσκοπική προσπέλαση. Καταγράφηκαν τα δημογραφικά στοιχεία, το είδος της επέμβασης, η ένδειξη της επέμβασης, οι επιπλοκές, και η διάρκεια της μετεγχειρητικής νοσηλείας όπως και η ογκολογική επάρκεια των επεμβάσεων.
Αποτελέσματα
Η λαπαροσκοπική προσπέλαση είναι εξίσου ασφαλής μέθοδος για την αντιμετώπιση ασθενών ηλικιακής ομάδας άνω των 75 ετών όπως και η ανοιχτή προσπέλαση όσο αφορά τις επιπλοκές (p-value 0.184). Οι ημέρες νοσηλείας στην μελέτη μας είχαν στατιστικά σημαντική διαφορά στις δύο ομάδες (p-value 0.001) με λιγότερες ημέρες στην ομάδα ασθενών που αντιμετωπίστηκαν με λαπαροσκοπική προσπέλαση.
Η συνολική επιβίωση στα βραχυ- και μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα δεν ανέδειξαν στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.

Συμπεράσματα
Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι εξίσου ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου παχέος εντέρου όπως και η ανοιχτή προσπέλαση έχοντας ως πλεονέκτημα τον μικρότερο χρόνο μετεγχειρητικής νοσηλείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ορθοκολικός καρκίνος, Λαπαροσκοπική κολεκτομή, Ανοιχτή κολεκτομή, Ηλικιωμένα άτομα, Αναδρομική μελέτη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
29
Ira Sotirova Master.pdf (900 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο