Παγκοσμιοποίηση και Διακυβέρνηση της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα. Λόγοι και Πρακτικές

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885267 299 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκριτική Παιδαγωγική, Εκπαιδευτική Πολιτική και Διοίκηση της Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-11
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βαρελά Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρουσσάκης Ιωάννης ,Επίκουρος Καθηγητής ,Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παγκοσμιοποίηση και Διακυβέρνηση της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα. Λόγοι και Πρακτικές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παγκοσμιοποίηση και Διακυβέρνηση της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα. Λόγοι και Πρακτικές
Περίληψη:
Η παγκοσμιοποίηση, μια έννοια, της οποίας η προσέγγιση δημιουργεί ποικίλες αντιδράσεις και συναισθήματα, έχει εισβάλλει, εδώ και μερικές δεκαετίες, για τα καλά στην ζωή μας, επηρεάζοντας, τολμούμε να πούμε, χωρίς υπερβολή, όλες τους τομείς της. Η επίδρασή της στον χώρο της εκπαίδευσης, είναι για μερικούς καταλυτική, ειδικά όσο τα χρόνια περνούν και οι κοινωνίες αποκτούν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα μέχρι πρότινος αυτονόητα, ενώ για άλλους σχεδόν μηδαμινή.
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διαπιστωθεί αυτή η σχέση εκπαίδευσης και παγκοσμιοποίησης αλλά και να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και πρακτικών διακυβέρνησης.
Ακόμα, παρατηρώντας ότι τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί αποκτούν ολοένα και περισσότερο λόγο στην εκπαιδευτική πολιτική, ερευνούμε στην εργασία μας, με ποιους τρόπους κάνουν εμφανή την ύπαρξή τους σε αυτόν τον χώρο και με ποιες πρακτικές.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στα «δίκτυα» της διακυβερνητικής εκπαίδευσης, στον «λόγο» που δημιουργείται γύρω από αυτά, αλλά και στην κριτική που έχει εκφραστεί γύρω όλους αυτούς τους λόγους και απόψεις, αναφορικά και με θέματα εθνικής «πρωτοβουλίας».
Μέσα από τα ευρήματα της παρούσας εργασίας, η οποία πρόκειται για έρευνα βιβλιογραφικής ανασκόπησης σε σύγχρονο υλικό, διαφαίνεται όχι μόνο η σχέση της σύγχρονης εκπαίδευσης με όλες τις έννοιες που αναφέρθηκαν, αλλά και η δυναμική παρουσία τους σε αυτήν. Η κριτική του ασκείται σε αυτούς του λόγους και τα συμπεράσματα μας, θέτουν προβληματισμούς και το έδαφος για περαιτέρω έρευνες, σε επίπεδο συγκρότησης πολυμελών ερευνητικών ομάδων, καθώς τα υπό εξέταση φαινόμενα δεν μπορούν να περιοριστούν στην έκταση διπλωματικής εργασίας, αλλά απαιτούν εξαντλητική ανασκόπηση βιβλιογραφίας που, λόγω του σύγχρονου χαρακτήρα των θεμάτων, ανανεώνεται καθημερινά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Παγκοσμιοποίηση, Διακυβέρνηση, Εκπαίδευση, Διεθνείς Οργανισμοί, Δίκτυα, Πρακτικές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
103
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ .pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο