Εκκαθάριση αγοράς επόμενης ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας με απλές ωριαίες προσφορές υπό καθεστώς Target Model

Διπλωματική Εργασία uoadl:2885763 433 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομικά, Διοικητικά και Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-11-18
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ντάση Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Υψηλάντης Παντελής, Ομότιμος Καθηγητής ΑΤΕΙ Λαρισας, Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων
Μπίσκας Παντελής, Επίκ.Καθηγητής του ΑΠΘ, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκκαθάριση αγοράς επόμενης ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας με απλές ωριαίες προσφορές υπό καθεστώς Target Model
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκκαθάριση αγοράς επόμενης ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας με απλές ωριαίες προσφορές υπό καθεστώς Target Model
Περίληψη:
Τον Ιούνιο του 2018, ιδρύθηκε το «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.» (Ε.Χ.Ε.) βασισμένο στο ευρωπαϊκό μοντέλο ενοποίησης - Target Model (Τ.Μ). Στόχος του μοντέλου αυτού (Τ.Μ.) είναι η δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου για την ενσωμάτωση της ελληνικής χονδρικής αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η.Ε.) στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, προς όφελος των συμμετεχόντων στην αγορά και των τελικών καταναλωτών.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής διατριβής είναι:
α. Η σύντομη αλλά περιεκτική περιγραφή της νέας χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή διαμορφώνεται.
β. Η ανάπτυξη μοντέλου προσομοίωσης για την επίλυση, σε περιβάλλον MS Excel, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Day-Αhead Μarket - D.A.M.) με απλές ωριαίες προσφορές της ελληνικής αγοράς Ηλεκτρική Ενέργειας (Η.Ε), υπό καθεστώς Target Model (T.M).
γ. H σύγκριση των αποτελεσμάτων του μοντέλου με τις ήδη διαμορφωμένες τιμές του Ε.Χ.Ε.
Ως δεδομένα εισόδου (Προσφορές Έγχυσης / Δηλώσεις Φορτίου) για την επίλυση της D.A.M, χρησιμοποιήθηκαν προσομοιωμένα δεδομένα, που βασίζονται σε παραδοχές δημοσιευμένων στοιχείων του Ε.Χ.Ε.
Η διάρθρωση της διπλωματικής εργασίας έχει ως ακολούθως:
Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στο ενιαίο Ευρωπαϊκό μοντέλο Αγοράς - Target Model (Τ.Μ), ακολουθεί μια σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυση της χονδρικής αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με παραλληλισμό, όπου κρίθηκε απαραίτητο του τρόπου που λειτουργεί η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε υπό καθεστώς Τ.Μ. και του τρόπου που λειτουργεί και αναμένεται να λειτουργήσει η Ελλάδα υπό καθεστώς Τ.Μ. Τέλος αναφέρονται οι λόγοι που μας οδήγησαν στην μελέτη του συγκεκριμένου θέματος καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε κατά την εκπόνηση της διπλωματικής
Στο 2ο κεφάλαιο γίνεται μια διεξοδική ανάλυσης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, του τρόπου υπολογισμού της τιμής εκκαθάρισης, των παραγόντων που επηρεάζουν τη τιμή αυτή, των χαρακτηριστικών της τιμής εκκαθάρισης και τέλος ακολούθησε μια συνοπτική καταγραφή των σημαντικότερων διαφορών που υπάρχουν μεταξύ της Οριακής Τιμής του Συστήματος (Ο.Τ.Σ) με την Τιμή Εκκαθάρισης υπό καθεστώς Target Model (Τ.Μ).
Στο 3ο κεφάλαιο επεξηγούνται τα βήματα που ακολουθήθηκαν προκειμένου να επιλυθεί το σύστημα της Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market-DAM) υπό καθεστώς Target Model. Παρουσιάζεται η μαθηματική μοντελοποίηση του προβλήματος βελτιστοποίησης του κοινωνικού πλεονάσματος και αναλύονται οι παραδοχές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να «κατασκευάσουμε» τα προσομοιωμένα δεδομένα και να πειραματιστούμε με την επίλυση του μοντέλου.
Στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν και προβαίνουμε σε σύγκριση των αποτελεσμάτων μας με τα αποτελέσματα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Ε.Χ.Ε.) σε δύο ημέρες του μήνα Ιανουαρίου 2019. Τέλος εισάγαμε και ένα επιπλέον περιορισμό πέραν της αρχικής μοντελοποίησης προκειμένου να συγκρίνουμε τις τιμές του Ε.Χ.Ε. με τις Τιμή Εκκαθάρισης που τελικά θα διαμορφώνονταν στην Αγορά κατόπιν λειτουργίας και της αγοράς των Διμερών Συμβολαίων (Δ.Σ).
Στο 5ο κεφάλαιο γίνεται μια σύνοψη των συμπερασμάτων και προτείνονται προτάσεις για μεταγενέστερη έρευνα.
Στο Παράρτημα Α παρατίθενται επιπλέον πληροφορίες για πληρέστερη κατανόηση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Στο Παράρτημα Β: Παρατίθεται υλικό τεκμηρίωσης της έρευνας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
μοντέλο στόχος, αγορά επόμενης ημέρας, τιμή εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας, ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
25
Αριθμός σελίδων:
81
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΕ.Ntasi.F.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.