Σύγκριση νεότερων μη επεμβατικών με επεμβατικές τεχνικές μέτρησης της καρδιακής παροχής σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887002 254 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παραδείση Κοκκώνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαϊωάννου Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση νεότερων μη επεμβατικών με επεμβατικές τεχνικές μέτρησης της καρδιακής παροχής σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση νεότερων μη επεμβατικών με επεμβατικές τεχνικές μέτρησης της καρδιακής παροχής σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η επεμβατική μέτρηση της καρδιακής παροχής (ΚΠ) και η συνεχής της παρακολούθηση είναι μια τεχνολογική και κλινική πρόκληση, ιδιαιτέρως για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση ή ασθενείς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η εφαρμογή και αξιολόγηση της χρήσης μια νέας αυτόματης ταλαντωσιμετρικής συσκευής μέτρησης της ΚΠ νοσηλευόμενων ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας και η σύγκριση των εκτιμώμενων τιμών ΚΠ με την αντίστοιχη κλασική επεμβατική μέτρηση καρδιακής παροχής μέσω θερμοαραίωσης κατά τη διάρκεια καθετηριασμού της πνευμονικής αρτηρίας.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα αποτέλεσαν 24 ασθενείς νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ» Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με τη μέθοδο των επαναλαμβανόμενων, διαδοχικών μετρήσεων της καρδιακής παροχής, σε τυχαία σειρά, μέσω θερμοαραίωσης και της υπό μελέτη συσκευής (Mobil-O-Graph). Η επαναληψιμότητα και ακρίβεια της υπό εξέτασης συσκευής εκτιμήθηκε μέσω της ανάλυσης Bland-Altman, του συντελεστή ICC (intra-class correlation coefficient) και του ποσοστού λάθους (percentage of error PE).
Αποτελέσματα: Το Mobil-O-Graph υποτίμησε σημαντικά την ΚΠ με συστηματικό σφάλμα -1,12±1,38 L/min (p<0.01) συγκριτικά με την θερμοαραίωση. Ωστόσο, το ICC ήταν >0.7 υποδεικνύοντας μια σχετική συμφωνία μεταξύ της συσκευής και της μεθόδου αναφοράς, ενώ το ποσοστό λάθους ήταν κατά προσέγγιση 39% το οποίο θεωρείται πως βρίσκεται μέσα στα αποδεκτά όρια. Και οι δύο μετρήσεις καρδιακής παροχής ήταν επαναλήψιμες και από την Mobil-O-Graph (ICC=0,73 και PE=27,9%) και από την θερμοαραίωση (ICC=0,91 και PE=26,7%).
Συμπέρασμα: Αποδείχθηκε για πρώτη φορά πως η εκτίμηση καρδιακής παροχής σε ασθενείς σε ΜΕΘ από μια μη-επεμβατική, αυτόματη ταλαντωσιμετρική συσκευή είναι επαναλήψιμη, επιδεικνύοντας παρόμοια ακρίβεια με τη μέθοδο της θερμοαραίωσης – καθετήρας πνευμονικής αρτηρίας. Η ακρίβεια αυτής της συσκευής μπορεί να θεωρηθεί αρκούντως αποδεκτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή παροχή, Mobil O Graph, Διαπνευμονική θερμοαραίωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
52
Paradisi Kokkona Master.pdf (994 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο