Αναδιοργάνωση των Ανεξάρτητων Αρχών και Συνταγματική Αναθεώρηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887345 213 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-13
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Ματθαίου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πραβίτα Μαρία- Ηλιάνα, Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αναδιοργάνωση των Ανεξάρτητων Αρχών και Συνταγματική Αναθεώρηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The reorganisation of Independent Administrative Agencies and Constitutional Reform
Περίληψη:
Οι ανεξάρτητες αρχές αποτελούν ένα θεσμό που υιοθετήθηκε από την ελληνική πραγματικότητα, δημιούργησε πολλές αμφισβητήσεις στους πολιτικούς και νομικούς κύκλους αναφορικά με την κατάταξή τους στις τρεις εξουσίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, με την βάση νομιμοποίησής τους να λειτουργούν ως όργανα του Κράτους, και την λογοδοσία τους αναφορικά με την δραστηριότητα που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας.
Στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας αναλύεται ο θεσμός των ανεξάρτητων αρχών και αναδεικνύονται τα βασικά στοιχεία που ορίζουν το θεσμικό τους πλαίσιο. Παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη του θεσμού και οι λόγοι που επέβαλαν τη σύστασή τους
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας αναπτύσσονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανεξάρτητων αρχών, επισημαίνονται οι δυσλειτουργίες του θεσμού αναφορικά με την ανάδειξη των μελών τους, την διάρκεια της θητείας τους, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ παράλληλα εξετάζονται οι προτάσεις αναδιοργάνωσης που έχουν διατυπωθεί σε επίπεδο θεωρίας, αλλά και από διατελέσαντα μέλη των αρχών.
Στο τρίτο μέρος, που πραγματεύεται την Αναθεώρηση του Συντάγματος, επικεντρωνόμαστε αρχικά σε κάποια γενικά στοιχεία που αφορούν την αναθεώρηση του συντάγματος σαν διαδικασία του πολιτικού συστήματος. Στην συνέχεια γίνεται λόγος για την αναθεώρηση του 2001 και ειδικότερα το άρθρο 101Α. Παρατίθενται οι προτάσεις αναθεώρησης που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και οι προτάσεις που υπέβαλαν τα κόμματα της Βουλής έως σήμερα στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που συνέστησε η Βουλή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
αναδιοργάνωση, Ανεξάρτητες Αρχές, Συνταγματική Αναθεώρηση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
97
Η αναδιοργάνωση των Ανεξάρτητων Αρχών και Συνταγματική Αναθεώρηση.pdf (569 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο