“Human Rights Situation in Turkey in the Aftermath of the Attempted Coup d’ État of 2016”

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887644 446 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Πολιτική, Ιστορία, Οικονομικά
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Λεονταρής Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Associate Professor Emmanuella Doussis, Department of Political Science and Public Administration, University of Athens

Dr. Tina Stavranaki, Independent Expert of UN Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD)
Πρωτότυπος Τίτλος:
“Human Rights Situation in Turkey in the Aftermath of the Attempted Coup d’ État of 2016”
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
"H Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Τουρκία στον Απόηχο της Απόπειρας Πραξικοπήματος του 2016"
Περίληψη:
Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε από την Τουρκική κυβέρνηση στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 έφερε μια περίοδο ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην γείτονα χώρα. Η παρούσα διπλωματική εργασία παρέχει μια αναλυτική επισκόπηση της περιόδου αυτής, δίνοντας έμφαση στην καταπάτηση της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εργασία καταγράφει, επίσης, τους τρόπους με τους οποίους η παράταση της μεταβατικής κατάστασης οδήγησε στην φίμωση της αντιπολίτευσης και βοήθησε τον Ρ.Τ. Ερντογάν να εδραιωθεί στον Προεδρικό θώκο.
Οι συνέπειες του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης εξετάζονται τόσο σε τοπικό επίπεδο - όσον αφορά τις κοινωνικές διαιρέσεις και την πόλωση που επέφερε - όσο και σε συνάρτηση με μια διεθνή σκοπιά - με την πυροδότηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτικών μειονοτήτων στην Τουρκία.
Η εργασία καταλήγει πως, παρά το περιορισμένο πλαίσιο των εξουσιών και δυνατοτήτων τους, οι διεθνείς μηχανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισαν εν μέρει την πρόκληση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης μέσω καταγραφής, πιέσεων και πολιτικής μόχλευσης. Η μεθοδολογία ανάλυσης της διπλωματικής εργασίας στηρίχθηκε στην εξέταση των επιπτώσεων των διαταγμάτων έκτακτης ανάγκης στην τήρηση διεθνών νομοθεσιών, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Για την τεκμηρίωση των πληροφοριών, η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα και επίσημα έγγραφα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ, καθώς και στην δημοσιογραφική κάλυψη από τον τοπικό και διεθνή Τύπο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ανθρώπινα δικαιώματα, Τουρκία, πραξικόπημα, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, Συμβούλιο της Ευρώπης, Επιτροπή της Βενετίας, Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τρομοκρατία, αντι-τρομοκρατία, ΝΑ Τουρκία, Κούρδοι, απαγόρευση κυκλοφορίας, Ηνωμένα Έθνη, AKP, PKK, Ερντογάν, ασφάλεια, διώξεις, Γκιουλέν, Hizmet, δημοκρατία, ECHR, ICCPR, αποκλίσεις, νόμος, Πάρκο Γκεζί, αυταρχισμός, αντιπολίτευση, FETO, KHK, νέα τάξη
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
158
Αριθμός σελίδων:
69
Master Thesis (29 Sep 2019) Nikolaos Leontaris.pdf (640 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο