Ο διευρυνόμενος ρόλος των Δήμων στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Νέες τάσεις και προοπτικές. Η περίπτωση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2887900 172 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-17
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βασιλάτου Ρεγγίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ν.-Χ.Χλέπας, Αν.Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Αλ.Μητρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Μ.-Η.Πραβίτα, Λέκτωρας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο διευρυνόμενος ρόλος των Δήμων στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Νέες τάσεις και προοπτικές. Η περίπτωση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο διευρυνόμενος ρόλος των Δήμων στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Νέες τάσεις και προοπτικές. Η περίπτωση των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας συνιστά ο διευρυνόμενος ρόλος των δήμων στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής και ιδίως στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Πρωταρχικός σκοπός είναι η αποτίμηση της συμβολής της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στο εν λόγω πεδίο, και πιο συγκεκριμένα: ο προσδιορισμός του κοινωνικού ρόλου των δήμων, τόσο σε όρους θεσμικών προβλέψεων όσο και σε όρους διοικητικής πρακτικής. Η μεθοδολογία που ακολουθείται περιλαμβάνει βιβλιογραφική έρευνα, έρευνα της οικείας νομοθεσίας, στατιστική επεξεργασία δεδομένων καθώς και μελέτη περίπτωσης που εστιάζεται στην εξέταση του θεσμού του δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού. Στα κύρια συμπεράσματα περιλαμβάνεται η διαπίστωση ότι μολονότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου στόχευαν στη θεσμική ενδυνάμωσή τους και στην ανάδειξη του ρόλου των δήμων ως βασικών διαχειριστών των κοινωνικών αναγκών στο τοπικό επίπεδο, η πραγμάτωση της αποστολής τους συναντά σοβαρά εμπόδια, το οποία ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα όσον αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι αναγκαία η μετατόπιση από την προσχολική φροντίδα στην έννοια της ολοκληρωμένης προσχολικής αγωγής και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου δημοτικών παιδικών σταθμών με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών με στόχο τη σταδιακή κάλυψη του συνόλου των αναγκών του πληθυσμού, καθόσον αποτελεί μεγάλης σημασίας υπηρεσία για τη στήριξη και ενίσχυση της σύγχρονης οικογένειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δήμος, κοινωνική πολιτική, δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3 σελίδες
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
118
Αριθμός σελίδων:
109 σελίδες
Διπλωματική εργασία Ρεγγίνα Βασιλάτου.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο