Οι Ρίζες και τα Αίτια Ανάπτυξης του Λαϊκισμού στην Ελλάδα της Κρίσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2890196 216 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία και Νέα Μέσα
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-12-23
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Νάνης Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νίκος Παπαναστασίου, Λέκτορας, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι Ρίζες και τα Αίτια Ανάπτυξης του Λαϊκισμού στην Ελλάδα της Κρίσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The Roots and the Causes for the Growth of Populism in Greece during the Financial Crisis
Περίληψη:
Το λαϊκιστικό πλαίσιο που σε μεγάλο βαθμό είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, συνεπικουρούμενο από την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, οδήγησαν στην άνοδο του λαϊκισμού στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στην παρούσα εργασία προσπαθήσαμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα θεωρώντας επίσης, ότι ο λαϊκισμός όχι απλά ανέκτησε δυνάμεις αλλά κατάφερε να γίνει εν πολλοίς κεντρικό πολιτικό αφήγημα στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Για να προχωρήσουμε σε επιστημονική επαλήθευση της θεωρίας μας επιλέξαμε τη βιβλιογραφική έρευνα, κυρίως όσον αφορά την ιστορία και τα στάδια του λαϊκισμού στη χώρα μας. Επιπλέον, θέλοντας να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ της ρητορικής των κομμάτων της περιόδου που μας αφορά και του λαϊκίστικού φαινομένου, προχωρήσαμε σε ανάλυση λόγου με βάση το θεωρητικό περί του λαϊκισμού πλαίσιο, το οποίο παρουσιάζεται στο πρώτο κεφάλαιο.
Τα παραπάνω βήματα μας οδήγησαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, σύμφωνα με τα οποία ο λαϊκισμός πράγματι κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να ηγεμονεύσει στην πολιτική ζωή της χώρας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσεις, ορίζοντας την πολιτική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα και επηρεάζοντας καταλυτικά την εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Λαϊκισμός, Ελλάδα, Οικονομική κρίσης, ανάπτυξη λαϊκισμού, πολιτικό φαινόμενο, κοινωνία, εκλογική συμπεριφορά
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105
Αριθμός σελίδων:
88
Διπλωματική-converted.pdf (716 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο