Υπερακουσία : ανασκόπηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896231 176 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Αντωνιάδης Αλέξανδρος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπίμπας Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυροδήμος Ευθύμιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παστιάδης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υπερακουσία : ανασκόπηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υπερακουσία : ανασκόπηση των παθοφυσιολογικών μηχανισμών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι διαταραχές της ακουστότητας αποτελούν ένα σοβαρό κλινικό πρόβλημα τόσο για τον Ωτολόγο-Ακοολόγο όσο και για τον ασθενή. Ανάμεσα σε πολλούς ορισμούς, η Υπερακουσία ορίζεται ως “Δυσανεξία σε συνηθισμένους καθημερινούς ήχους”, αν και ακόμα και η βασική ορολογία και οι ορισμοί που χρησιμοποιούνται εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία, σε αυτό το ερευνητικό πεδίο που κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες προσελκύει ερευνητικό ενδιαφέρον. Η υπερακουσία μπορεί να εμφανιστεί μεμονωμένα, αλλά πιο συχνά συνυπάρχει με εμβοές και άλλα μη ωτολογικά συμπτώματα. Έχει πολλούς πιθανούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που δεν αποκλείουν ο ένας τον άλλο. Συσχετίζεται και με περιφερικές και με κεντρικές διαταραχές, όπως και οι εμβοές και η βαρηκοΐα. Σε αυτήν την ανασκόπηση επιχειρούμε να καταγράψουμε τα σύγχρονα δεδομένα για την παθοφυσιολογία της υπερακουσίας, σε σχέση με συνυπάρχουσες παθήσεις ή ως μεμονώμένο σύμπτωμα.
Μέθοδος: Οι μελέτες θα επιλεγούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
Μελέτες που επικεντρώνονται στους μηχανισμούς της υπερακουσίας σε ασθενείς που έχουν μόνο υπερακουσία ή υπερακουσία ως πρωταρχικό σύμπτωμα ή ως μέρος μιας ομάδας συμπτωμάτων. Μελέτες με πειραματόζωα συμπεριλαμβάνονται στην αναζήτηση εφόσον εστιάζουν στην παθοφυσιολογία. Οι βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι Medline και GoogleScholar. Προκειμένου να συμπεριληφτούν όσες περισσότερες σχετικές μελέτες, έγινε και προσωπική μη αυτόματη αναζήτηση σχετικών εργασιών, οι οποίες είχαν τον όρο υπερακουσία και εστίαζαν σε κάποιον παθογενετικό μηχανισμό. Όλοι οι τύποι μελετών με διαθέσιμο πλήρες κείμενο συμπεριλήφτηκαν στην διαδικασία αναζήτησης. Μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 10 έτη σε αγγλική γλώσσα (Medline και GoogleScholar) συμπεριελήφθησαν.
Αποτελέσματα: Συγχρονα δεδομένα σχετικά με την ορολογία, διερεύνηση και αντιμετώπιση της υπερακουσίας καταγράφονται. Πρόσφατα δεδομένα για την ανατομία και φυσιολογία του έσω ωτός και την φυσιολογία της υποκειμενικής αίσθησης ακουστότητας των ήχων θα αναλυθουν εν συντομία. Περιφερικοί και κεντρικοί παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που συμμετέχουν στην υπερακουσία και συγκεκριμένες αιτίες καταγράφονται και αναλύονται.
Συζήτηση: Η σύγχρονη βιβλιογραφία υποδεικνύει ότι διαφορετικές μορφές υπερακουσίας προκαλούνται από διαφορετικούς παθογενετικούς μηχανισμούς. Στους περισσότερους ασθενείς με υπερακουσία δεν μπορεί να βρεθεί συγκεκριμένη αιτία. Οι αιτίες μπορούν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες : α) περιφερική ακουστική διαταραχή β) κεντρική ακουστική διαταραχή γ) άλλες κατηγορίες . Οι μεταβολές των ακουστικών ερεθισμάτων εξαιτίας βαρηκοΐας (που καταγράφεται ή όχι στο τονικό ακοόγραμμα) δημιουργούν μηχανισμούς ενίσχυσης του ακουστικού κέρδους εντός των κεντρικών ακουστικών οδών, και αποτελούν σημαντικό παθοφυσιολογικό μηχανισμό της υπερακουσίας.
Συμπεράσματα: Η κατανόηση της περίπλοκης παθοφυσιολογίας της υπερακουσίας αποτελεί τη βάση για την κατηγοριοποίηση των ασθενών σε ομοιογενείς ομάδες με διακριτά κλινικά χαρακτηριστικά, και επομένως θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων για αυτή την ιδιαίτερη παθολογία της ακοής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Υπερακουσία, Μηχανισμοί, Παθοφυσιολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
29
DIPLOMATIKH Antoniadis Alexandros.pdf (503 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο