Η ιστορική αναδρομή της κώφωσης από τον Charles-Michel de l’Epee ως και σήμερα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896438 301 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-12
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Καλπακτσόγλου Ελισσαίος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θωμάς Νικολόπουλος , Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Παύλος Μαραγκουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Δελίδης, Επίκουρος Καθηγητής,Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ιστορική αναδρομή της κώφωσης από τον Charles-Michel de l’Epee ως και σήμερα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ιστορική αναδρομή της κώφωσης από τον Charles-Michel de l’Epee ως και σήμερα
Περίληψη:
Αντικείμενο: Η ιστορική αναδρομή της ανασκόπησης της κώφωσης από τον 18ο αιώνα, την εποχή του Charles-Michel de l’Epee ως και σήμερα.
Μέθοδος: Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε & η ανεύρεση πληροφοριών, εκτός από τις μηχανές αναζήτησης, από παλαιότερα & νεότερα συγγράματα, δημοσιευμένες μελέτες, άρθρα & σχόλια αναλυτών, θρησκευτικά κείμενα, εγκυκλοπαίδιες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αναζήτησης.
Αποτέλεσμα: Η μεταναγγενητική περίοδος έφερε επανάσταση στον τομέα της έρευνας της Ιατρικής & αποτέλεσε τα «χρυσά χρόνια» (18ος-19ος) στην εννοιολογική σημασία & ταυτότητα των κωφών. Αρχικά με την νοηματική γλώσσα και την εφαρμογή της, την εγκαθίδρυσή της & διάδοσής της με την συμβολή του de l’Epee, την αντίπαλη μέθοδο εκπαίδευσης, τον προφορισμό, με τις αντιπαραθέσεις & το αποκορύφωμα με το Συνέδριο του Μιλάνου και τα αποκαρδιωτικά ψηφίσματά του, με την απαγόρευση της νοηματικής και τον σκοταδισμό στην κωφή κοινότητα. Βέβαια οι γλωσσολόγοι παρατήρησαν ότι η χρήση της νοηματικής ενισχύει την απόκτηση δεύτερης γλώσσας σε κωφά ή μη παιδιά. Επίσης τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που επέφεραν αλλαγή στις απόψεις και πεποιθήσεις, τους δύο παγκοσμίους πολέμους που ακολούθησαν τον 20ο αιώνα, και τον ρεβανσισμό των νοηματιστών μετά με την μετέπειτα εξισορρόπηση της χρήσης της ολικής επικοινωνίας καθώς και την είσοδο της τεχνολογίας με τα βοηθήματα ακουστικής ενίσχυσης και τα κοχλιακά εμφυτεύματα.
Συμπέρασμα: από τον Charles-Michel de l’Epee πριν & μετά, η εξελικτική πορεία της κώφωσης σημείωσε μεγάλη πρόοδο, καθώς απασχόλησε την παγκόσμια κοινότητα, δημιούργησε αντιπαλότητες, στρατόπεδα, οπαδούς & πολέμιους, περίπου για 200 χρόνια.
Η κοχλιακή εμφύτευση και η έρευνα στα γενετικά αίτια της κώφωσης προβληματίζει την κωφή κοινότητα, αφού το υπαρκτό δίλημμα της θεραπείας και ελέγχου της κώφωσης μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του μεγέθους των κωφών κοινοτήτων. Μένει να αποδειχθεί…
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κώφωση, Ιστορία της κώφωσης, Charles-Michel de l’Epee, Εκπαίδευση κωφών, Κοινότητα κωφών
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
53
Αριθμός σελίδων:
66
Kalpaktsoglou Elissaios MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο