Ανασκόπηση των υπαρχουσών μεθόδων αξιολόγησης του πόνου σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896599 255 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αλγολογία: Αντιμετώπιση του πόνου, διάγνωση και θεραπεία. Φαρμακευτικές, παρεμβατικές και άλλες τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σαλμά Βάια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μελεμενή Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπατιστάκη Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στάϊκου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανασκόπηση των υπαρχουσών μεθόδων αξιολόγησης του πόνου σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανασκόπηση των υπαρχουσών μεθόδων αξιολόγησης του πόνου σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς υπό μηχανικό αερισμό
Περίληψη:
Εισαγωγή: Πάνω από 50% των βαρέως πασχόντων ασθενών βιώνουν πόνο κατά την διάρκεια παραμονής τους σε ΜΕΘ. Η δυνατότητα του ίδιου του ασθενούς να αξιολογήσει την ύπαρξη και την ένταση του πόνου είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσής του.
Δυστυχώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συνήθως διασωληνωμένοι υπό καταστολή και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά.
Παρ’όλα αυτά, οι θεράποντες ιατροί οφείλουν να αξιολογήσουν αξιόπιστα τον πόνο χρησιμοποιώντας μεθόδους κατάλληλες για την κατάσταση του ασθενούς.
Σκοπός: Η συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των εργαλείων και μεθόδων αξιολόγησης του πόνου σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς υπό καταστολή και μηχανικό αερισμό.
Υλικά και μέθοδοι: Μελετήθηκε η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη PubMed-Medline για την χρονική περίοδο από το 2004 έως το 2018. Οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: “Pain”, “Assessment”, “Critical Care”, “Intubated”, “Adult” και ο συνδυασμός τους.
Αποτελέσματα: Στην βιβλιογραφική ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν 59 μελέτες από τις οποίες προέκυψαν 4 μελέτες που αξιολογούν την επίπτωση και την εκτίμηση του πόνου μεταξύ διασωληνωμένων ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 4 μελέτες αξιολόγησης των ζωτικών σημείων του κατεσταλμένου ασθενούς ως δεικτών πόνου, 29 μελέτες που αξιολογούν διάφορες συμπεριφορικές κλίμακες εκτίμησης του πόνου, 14 μελέτες που αφορούν εργαλεία μέτρησης πόνου, 5 άρθρα σύγκρισης ενός εργαλείου μέτρησης του πόνου με συμπεριφορικές μεθόδους αξιολόγησής του, 1 μελέτη που αφορά όργανα μέτρησης του πόνου στο χειρουργείο καθώς και 2 μελέτες συγκριτικής αξιολόγησης τέτοιων εργαλείων μεταξύ τους .
Η αξιοπιστία των εργαλείων καθώς και των μεθόδων αξιολόγησης του πόνου ελέγχθηκε ως προς την αξιοπιστία εσωτερικής συνοχής καθώς και ως προς την αξιοπιστία μεταξύ παρατηρητών.
Η εγκυρότητα ελέγχθηκε με την εγκυρότητα κριτηρίου και την διακριτική εγκυρότητα. Υψηλότερη αξιοπιστία και εγκυρότητα παρατηρείται στις κλίμακες BPS (Behavioral Pain Scale) και CPOT (Critical Care Pain Observation Tool) σε ασθενείς ΜΕΘ που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά.
Τα ζωτικά σημεία του ασθενούς δεν είναι ειδικά για πόνο καθώς μπορούν να επηρεαστούν από παράγοντες σχετιζόμενους με το stress ή από την χορήγηση φαρμάκων.
Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επικυρωθεί η εγκυρότητα εργαλείων όπως το BIS (Bispectral Index), η μέτρηση του αντανακλαστικού διαστολής της κόρης του οφθαλμού, PDR (Pupillary Dilatation Reflex), η μέτρηση αγωγιμότητας δέρματος στο αλγόμετρo, ο δείκτης αιμάτωσης με παλμικό οξύμετρο, το PI (Perfusion Index) καθώς και άλλες μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί στο χειρουργείο.
Συμπεράσματα: Οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς δεν είναι συνεργάσιμοι, συνεπώς η μέτρηση του πόνου τους είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Έχουν αναπτυχθεί κλίμακες αξιολόγησης ώστε να επιτευχθεί η εκτίμηση του πόνου χωρίς την συνεργασία του ασθενούς. Δυστυχώς, είναι χρονοβόρες με αρκετά σημεία παρατήρησης που τις καθιστούν μη πρακτικές. Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη απλών, γρήγορων και αντικειμενικών εργαλείων εκτίμησης του πόνου σε ασθενείς ΜΕΘ, τα οποία μένει να επικυρωθούν με περαιτέρω μελέτες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μέθοδοι αξιολόγησης, Πόνος, Βαρέως πάσχοντες ασθενείς, Μηχανικός αερισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
87