Εναλλακτικές μορφές τουρισμού - Μελέτη περίπτωσης : Ο οινικός τουρισμός στην Μαντίνεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2896708 247 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδίοικηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-02-05
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τρουπή Πετρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρήστος Πάλλης, Δρ. Οικονομολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού - Μελέτη περίπτωσης : Ο οινικός τουρισμός στην Μαντίνεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού - Μελέτη περίπτωσης : Ο οινικός τουρισμός στην Μαντίνεια
Περίληψη:
Ο τουρισμός σαν αναγνωρίσιμο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο άρχισε να γίνεται εμφανής μετά το τέλος των εχθροπραξιών του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο συγκροτεί ίσως τη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, την τουριστική βιομηχανία. Σαν κλάδος οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό παράγοντα οικονομικής μεγέθυνσης και θεωρείται δεδομένη η συμβολή του στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των χωρών σε επίπεδο τοπικό, περιφερειακό και εθνικό. Ο ελληνικός τουρισμός είναι σήμερα ένας από τους ελάχιστους τομείς της εθνικής οικονομίας που θεωρείται ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αξιολόγηση του ρόλου και της συνεισφοράς του τουρισμού στην εθνική οικονομία γίνεται με βάση την ποσοστιαία άμεση συνεισφορά του σε διάφορα οικονομικά μεγέθη. Ωστόσο συνυπολογίζεται η έμμεση πολυδιάστατη συμβολή του τουρισμού, με διασυνδέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ διαφόρων κλάδων που εμπλέκονται στην τουριστική διαδικασία.
Η συγγραφή της παρούσας διπλωματικής εργασίας θα εκπονηθεί στο πλαίσιο μελέτης που στοχεύει στη διερεύνηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μελετώντας κυρίως τον οινικό τουρισμό στην αμπελοοινική περιοχή της Μαντίνειας στην Αρκαδία.
Αρχικά θα γίνει προσπάθεια κατανόησης της έννοιας του τουρισμού και της συμβολής του στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Θα προσεγγίσουμε την εννοιολογική διάσταση του εναλλακτικού τουρισμού και των κυριότερων μορφών αυτού, όπως αυτές παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Θα ασχοληθούμε με τη συμβολή του εναλλακτικού τουρισμού στην τοπική και περιφερειακή βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Στη συνέχεια πέραν της εννοιολογικής προσέγγισης του οινικού τουρισμού θα παρουσιαστεί η θέση αυτού στην Ελλάδα του σήμερα. Ο οινικός τουρισμός ως ανερχόμενη δραστηριότητα δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην απασχόληση των απομακρυσμένων από τις μητροπόλεις περιοχών, στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στις επενδύσεις. Θα εξεταστεί η ανάπτυξη του οινοτουριστικού προϊόντος στην περιοχή της Μαντίνειας στην Αρκαδία και η μονοποικιλιακή καλλιέργεια του Μοσχοφίλερου που αποτελεί στοιχείο προσέλκυσης επισκεπτών. Τέλος θα διερευνηθούν τα χαρακτηριστικά και τα κίνητρα των επισκεπτών των αμπελοοινικών περιοχών. Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας περιλαμβάνει επισκόπηση βιβλιογραφικών αναφορών, μελετών, στατιστικών στοιχείων και άρθρων του διαδικτύου καθώς και επιτόπιες επισκέψεις στις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής μελέτης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Τουρισμός, Εναλλακτικός Τουρισμός, Οινικός Τουρισμός, Μαντίνεια.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
100
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΤΡΟΥΠΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Ο ΟΙΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.