Στρατηγική ανάλυση του ρόλου της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση και αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών μέσω του σχεδίου Ξενοκράτης. Συμπεράσματα και προοπτικές.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2898994 273 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Φαφουτάκης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγ. ΕΚΠΑ, Τμήμα Γεωλογίας, ΕΚΠΑ
Δρ. Λόζιος Στυλιανός, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ, Τμήμα Γεωλογίας, ΕΚΠΑ
Δρ. Κράνης Χαράλαμπος, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ, Τμήμα Γεωλογίας, ΕΚΠΑ
Μαρτζάκλης Βασίλειος, Υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στρατηγική ανάλυση του ρόλου της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση και αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών μέσω του σχεδίου Ξενοκράτης. Συμπεράσματα και προοπτικές.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στρατηγική ανάλυση του ρόλου της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση και αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών μέσω του σχεδίου Ξενοκράτης. Συμπεράσματα και προοπτικές.
Περίληψη:
Ο όρος «φυσικές καταστροφές» αναφέρεται σε καταστροφές που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα, όπως είναι σεισμοί, πλημμύρες κ.α. Όλεςοι καταστροφές διαταράσσουν τη λειτουργία της κοινωνίας και προκαλούν εκτεταμένες ανθρώπινες, υλικές και περιβαλλοντικές απώλειες οι οποίες ξεπερνούν την ικανότητα της πληγείσας κοινωνίας να τις αντιμετωπίσει στηριζόμενη μόνο στις δικές τις δυνάμεις.Γι’ αυτό υπάρχει σε όλα τα κράτη η Πολιτική Προστασία, η οποία είναι ένας φορέας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών. Στην Ελλάδα υπάρχει από το 1995 όπου το Υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε την ευθύνη αντιμετώπισης καταστροφών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καταστροφών και κρίσεων μέσω του σχεδίου της Πολιτικής Προστασίας με την κωδική ονομασία «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».OΣτρατός Ξηράς συνδράμει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μεγάλης έκτασης με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει. Το όπλο του Μηχανικού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ σε όλο τον κύκλο της διαχείρισης καταστροφών.Στο 1οκεφάλαιο γίνεται αναφορά σε βασικές έννοιες, όρους και ορισμούς ,οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την κατανόηση των φυσικών καταστροφών και του κύκλου διαχείρισης καταστροφών.Στο 2οκεφάλαιο γίνεται αναφορά στις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση καταστροφών και κρίσεων. Παράλληλα, τονίζεται η συμβολή εξειδικευμένων ομάδων των ΕΔ στην αντιμετώπιση πάσης φύσεως καταστροφών.Στο 3οκεφάλαιο γίνεται εκτενής ανάλυση του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.Το όπλο του Μηχανικού έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Οι δυνάμεις του Μηχανικού αναλαμβάνουν σημαντικές αποστολές τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο. Στο 4οκεφάλαιο γίνεται αναφορά σε αυτά.Οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλες τις χώρες αναλαμβάνουν ειδικές αποστολές για την αντιμετώπιση καταστροφών και κρίσεων στο εσωτερικό τους. Στο 5οκεφάλαιο της διπλωματικής εργασίας σημειώνεται ο ρόλος που αναλαμβάνουν οι ΕΔ για την αντιμετώπιση καταστροφών και κρίσεων σε ορισμένες χώρες, αλλά και στο ΝΑΤΟ.Στο 6οκεφάλαιο γίνεται αναφορά στην σημαντική κοινωνική προσφορά του Μηχανικού από το 2008 έως το 2018.Τέλος στο 7οκεφάλαιογίνεται αναφορά στα θετικά και αρνητικά συμπεράσματα από την συμμετοχή των ΕΔ στο σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ. Παράλληλα σημειώνονται προοπτικές και προτάσεις από τη συμμετοχή των Ελληνικών ΕΔ στο παραπάνω σχέδιο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσικές καταστροφές, διαχείριση καταστροφών, Ένοπλες Δυνάμεις, Μηχανικό, σχέδιο Ξενοκράτης, Πολιτική Προστασία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
63
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΦΑΦΟΥΤΑΚΗΣ 1.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο