Οικονομική κρίση. Αίτια, Επιπτώσεις, Τρόποι Αντιμετώπισης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899012 326 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Στουραΐτη Σωτηρία-Νεφέλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λέκκας Ευθύμης Καθηγητής ΕΚΠΑ , Λόζιος Στυλιανός», Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ ,Σούκης Κωνσταντίνος Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οικονομική κρίση. Αίτια, Επιπτώσεις, Τρόποι Αντιμετώπισης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οικονομική κρίση. Αίτια, Επιπτώσεις, Τρόποι Αντιμετώπισης
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αρχικά στοχεύει στην έρευνα και μετέπειτα στην κατανόηση της έννοιας ‘’οικονομική κρίση’’. Εντός της εργασίας αναφέρονται αναλυτικά τα αίτια, οι συνέπειες και οι τρόποι αντιμετώπισης του παραπάνω φαινομένου. Για την έρευνα της συγκεκριμένης εργασίας, πλήθος ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας, αλλά και έγκυρων ιστιότοπων έδωσαν τη δυνατότητα για την ακριβή αποτύπωση του ιστορικού της Ελλάδας.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια ορισμού της οικονομικής κρίσης, αλλά και προσδιορισμού των ειδών κρίσεων που παρουσιάστηκαν τόσο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη. Ακόμα αποτυπώνεται με σαφήνεια το ιστορικό της ελληνικής οικονομικής κρίσης από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η παρακαταθήκη των τεσσάρων πτωχεύσεων, η οικονομική κατάσταση που επικράτησε κατά τη Δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, η μεταπολιτευτική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η διαδικασία εισόδου στην ΟΝΕ, αλλά και η διόγκωση του δημόσιου χρέους που οδήγησε στην πρόσφατη οικονομική κρίση στις αρχές του 2008.
Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται η ανεύρεσή των αιτιών που οδήγησαν την κρίση του 2008. Η αντιαναπτυξιακή πολιτική και η αδυναμία ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κράτους, τα δίδυμα ελλείμματα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η περίπτωση της ελληνικής ‘’φούσκας’’ αποτυπώνουν με το πιο διακριτό τρόπο τα προβλήματα που ταλάνιζαν, αλλά και συνεχίζουν ως ένα βαθμό μέχρι σήμερα, το ελληνικό κράτος.
Στο τρίτο κεφάλαιο αποτυπώνονται οι δυσμενείς επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στο κοινωνικό ιστό. Σημαντικό βήμα εκεί κατέχει η ανεργία, η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η οικονομική μετανάστευση και των Brain Drain χιλιάδων πολιτών, αλλά και τα μαζικά Lock-out και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία της Ελλάδας.
Στο τέταρτο κεφάλαιο κεφάλαιο αναφέρονται τα μέτρα που έλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τα τρία μνημόνια που υπογράφτηκαν από την είσοδο της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, μέχρι και το τελευταίο και πιο πρόσφατο το 2018, δείχνουν το βάρος που σήκωσε η ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την προσπάθεια να ανασάνει ξανά.
Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο αποτυπώνεται το καταλυτικό συμπέρασμα από όλα τα στοιχεία που συνθέτουν στην παρούσα διπλωματική εργασία, από τα αίτια μέχρι και την κατάσταση της Ελλάδας εκτός μνημονιακής σφαίρας.
Λέξεις κλειδιά: παρακαταθήκη πτωχεύσεων, οικονομική κρίση 2008, δημόσιο χρέος, δίδυμα ελλείματα, χρηματοπιστωτική κρίση, ελληνική ‘’φούσκα’’, ανεργία, μνημόνια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
παρακαταθήκη πτωχεύσεων, οικονομική κρίση 2008, δημόσιο χρέος, δίδυμα ελλείματα, χρηματοπιστωτική κρίση, ελληνική ‘’φούσκα’’, ανεργία, μνημόνια.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
62
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μεταπτυχιακή Διατριβή Ειδίκευσης ΣΤΟΥΡΑΙΤΗ ΤΕΛΙΚΟ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.