Στρες στην κύηση και πρόωρος τοκετός

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899057 443 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κοκολάκης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Εμμανουήλ Ζουμάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Μαστοράκος, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στρες στην κύηση και πρόωρος τοκετός
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στρες στην κύηση και πρόωρος τοκετός
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ο πρόωρος τοκετός παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα της μαιευτικής, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρά την εντυπωσιακή πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας και έρευνας η επίπτωση του πρόωρου τοκετού όχι μόνο δεν ελαττώνεται στις δυτικές κοινωνίες, αλλά βαίνει ελαφρώς αυξανόμενη.
Σκοπός: Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μία ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με την συσχέτιση του στρες στην κύηση και του πρόωρου τοκετού.
Yλικό - Mέθοδος: Η αναζήτηση πληροφοριών πραγματοποιήθηκε στις εξής βάσεις δεδομένων: pubmed, Library of Congress, UpToDate, The Cochrane Library και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η έρευνα κατέληξε σε 1297 άρθρα τα οποία περιορίστηκαν σε 119, λαμβάνοντας υπόψιν την χρονική εγγύτητα, το impact factor του περιοδικού τη χρονική στιγμή της δημοσίευσης και το μέγεθος του δείγματος.
Συμπεράσματα: Τα αίτια του πρόωρου τοκετού δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά. Η αιτιολογία του πρόωρου τοκετού είναι πολυπαραγοντική και αποτελεί μια νοσολογική οντότητα που προκύπτει ως αποτέλεσμα διαφορετικών παθοφυσιολογικών διαδικασιών. Το στρες στην κύηση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό μέσω νευροενδοκρινικών, ανοσολογικών και αγγειακών μηχανισμών. Μέχρι να υπάρξει σαφής κλινική καθοδήγηση βασισμένη σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, οι πάροχοι προγεννητικής φροντίδας θα πρέπει ασφαλώς να συνεχίσουν να αξιολογούν τους ψυχοκοινωνικούς δείκτες και να ενημερώνουν τις έγκυες γυναίκες σχετικά με την έρευνα που τεκμηριώνει την επίδραση του χρόνιου στρες στον πρόωρο τοκετό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Στρες, Πρόωρος τοκετός, Ψυχοκοινωνικό, Μήτρο-πλακούντο-εμβρυϊκή μονάδα, Νευροενδοκρινής, Ανοσολογικός, Αγγειακός, Γενετικός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
115
Αριθμός σελίδων:
76