Επιχειρησιακή Διαχείριση από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899093 163 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κωνσταντινόπουλος Ζήσης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σκούρτσος Εμμανουήλ Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Λόζιος Στυλιανός Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Κράνης Χαράλαμπος Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιχειρησιακή Διαχείριση από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιχειρησιακή Διαχείριση από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων
Περίληψη:
Οι πλημμύρες αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή φυσική καταστροφή μετά τις δασικές πυρκαγιές στην χώρα μας. Προκαλούν θανάτους, μετακινήσεις πληθυσμών και ζημίες στο περιβάλλον. Επιπλέον, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική και την περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής που έχει πληγεί. Το μέγεθος του φυσικού και ανθρώπινου κόστους τέτοιων γεγονότων μπορεί ωστόσο να μειωθεί εάν εφαρμοστεί επαρκής ετοιμότητα και προγραμματισμός έκτακτης ανάγκης, σε πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων μετριασμού και συντονισμένης ανταπόκρισης κατά τη διάρκεια και μετά το συμβάν.
Σκοπός της παρακάτω μεταπτυχιακής διατριβής είναι να αναδειχτεί η σημαντικότητα της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων και να καταστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του φαινομένου αυτού από όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρησιακούς φορείς.
Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης των επιστημονικών άρθρων, ανασκοπήσεων και αναφορών, αρχικά επιχειρείται μια ανάλυση του πλημμυρικού φαινομένου, στη συνέχεια θα γίνει εκτενής αναφορά στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις πλημμύρες και θα μελετηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του πλημμυρικού φαινομένου στον Ελλαδικό και διεθνή χώρο. Τέλος θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα και προτείνουμε τρόπους αντίδρασης για μια ολοκληρωμένη επιχειρησιακή προσέγγιση του φαινομένου αυτού.
Συμπεραίνεται ότι η επιτυχία διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου συνίσταται στην κοινοπραξία του μεμονωμένου πολίτη και του διαπλεκόμενου συστήματος φορέων σχεδιασμού, συντονισμού, ανταπόκρισης και υλοποίησης του σχεδίου. Η κατανομή και ανάληψη ρόλων των ενδιάμεσων φορέων και υπηρεσιών υλοποίησης πρέπει να είναι σαφής με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας αλλά και του περιβάλλοντος από τις καταστροφικές επιπτώσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
διαχείριση πλημμυρών, κίνδυνος, πολιτική προστασία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
70
Αριθμός σελίδων:
84
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο