Παραγωγικοί τομείς και αναπτυξιακά εργαλεία. Σύνδεση τουρισμού με αναπτυξιακά εργαλεία. Μελέτη περίπτωσης Δήμου Διστόμου -Αράχωβας -Αντίκυρα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899248 339 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδιοίκηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-11
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Θώδος Ευάγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ., Ε. Λέκκας Καθηγητής ΕΚΠΑ
Δρ., Ε. Σκούρτσος Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Δρ., Κ. Σούκης Δρ. Γεωλόγος, ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παραγωγικοί τομείς και αναπτυξιακά εργαλεία. Σύνδεση τουρισμού με αναπτυξιακά εργαλεία. Μελέτη περίπτωσης Δήμου Διστόμου -Αράχωβας -Αντίκυρα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παραγωγικοί τομείς και αναπτυξιακά εργαλεία. Σύνδεση τουρισμού με αναπτυξιακά εργαλεία. Μελέτη περίπτωσης Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρα.
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια η κρίση στην Ελλάδα έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο επηρεάζοντας αρνητικά την ομαλή πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας προέρχεται κυρίως από 3 πηγές. Το τραπεζικό σύστημα, τις δημόσιες δαπάνες τα ιδιωτικά κεφάλαια- επενδύσεις και συμμετέχουν εξίσου στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΕΣΠΑ- εθνικοί πόροι), τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μείωση ρευστότητας, η οποία επηρεάζει τους παραγωγικούς τομείς της χώρας μας.
Οι παραγωγικοί τομείς στην χώρα μας επλήγησαν τα τελευταία χρόνια της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας θα πρέπει να βασιστεί στις κύριες επιλογές που ανέπτυξαν την Ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια.
Πρωτίστως η αγροτική παραγωγή με την άνοδο που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια δείχνει την αξία των παραγόμενων προϊόντων της Ελληνικής γης σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον η Ελληνική βιομηχανία μετά από δύσκολα χρόνια καταφέρνει να αναπτυχθεί σε αρκετούς τομείς, όπως είναι ο τομέας των τροφίμων των μηχανημάτων, των χημικών και των μετάλλων. Επίσης σημαντικός τομέας που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη είναι και ο τομέας της ενέργειας, μέσω των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μεταφορές αναμένεται να αξιοποιήσουν την στρατηγική θέση της Ελλάδος μέσω της ανάπτυξης των λιμένων, των σιδηροδρόμων, των οδικών αξόνων και της δημιουργίας των κέντρων Logistics.
Οι παραγωγικοί τομείς καθορίζουν τις οικονομικές εξελίξεις εφόσον υπάρχουν και οι ανάλογοι οικονομικοί πόροι για να υλοποιηθούν. Με τις νέες τεχνολογίες να προσδίδουν αναπτυξιακές δυνατότητες μέσω της ίδρυσης νέων εταιριών (start ups) είναι αποτέλεσμα της έρευνας που γίνεται στα πανεπιστήμια και στα επιστημονικά εργαστήρια ανά περιοχή.
Τέλος η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, ο τουρισμός, ως παραγωγικό εργαλείο παραμένει στην πρώτη θέση, συμβάλλοντας θετικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας, στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην εισαγωγή συναλλάγματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Παραγωγικοί τομείς, αναπτυξιακά εργαλεία, τουρισμός, Δήμος, σύνδεση, επιχειρησιακό σχέδιο.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
19
Αριθμός σελίδων:
82
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ -.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.