Υφιστάμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών στον Ελληνικό χώρο.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2899411 288 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-03-13
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Κυλάφης Σπυρίδων
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Β. Αντωνίου,
Δρ. Γεωλόγος, Ε.Δ.Ι.Π. ΕΚΠΑ
Μ. Διακάκης
Δρ. Γεωλόγος, Εξωτερικός Συνεργάτης ΕΚΠΑ
Δρ. Ε. Σκούρτσος,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ

Δρ. Ε. Λέκκας,
Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Υφιστάμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών στον Ελληνικό χώρο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Υφιστάμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών στον Ελληνικό χώρο.
Περίληψη:
Οι πλημμύρες αποτελούν σημαντικό ζήτημα για την ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς σχετίζονται με αυξημένο ποσοστό ανθρώπινων απωλειών σε σχέση με άλλες φυσικές καταστροφές.
Εκτός από τα σημαντικά ποσοστά που κατέχουν ανάμεσα στους υπόλοιπους τύπους φυσικών καταστροφών, οι πλημμύρες καταγράφουν σημαντικά απόλυτα μεγέθη, τα οποία καταδεικνύουν την εξαιρετική σημασία τους, ενώ τα τελευταία χρόνια τόσο στο διεθνή χώρο όσο και στην Ελλάδα, έχουμε βιώσει πολύ σοβαρά πλημμυρικά γεγονότα με πολλά θύματα (π.χ. Μάνδρα 2017) αλλά και εκτεταμένες επιπτώσεις σε περιουσίες και υποδομές.
Οι δράσεις μείωσης του κινδύνου μπορεί να είναι δομικού ή μη δομικού χαρακτήρα (π.χ. οριοθέτηση ζωνών κινδύνου, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης κ.α.) και στοχεύουν στη συνολική και πολύπλευρη λύση του ζητήματος των πλημμυρών. Τα τελευταία χρόνια η επιλογή των μέτρων μη δομικού χαρακτήρα θεωρείται απαραίτητη σε συνδυασμό με τις πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις των τεχνικών έργων.
Οι ξαφνικές και έντονες βροχοπτώσεις αποτελούν τον πιο σημαντικό δυναμικό παράγοντα σε συνδυασμό και με άλλους (γεωμορφολογικούς, κ.α.) στην εκδήλωση των αιφνίδιων πλημμυρών στον Ελληνικό χώρο. Η έγκαιρη προειδοποίηση για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων συμβάλει στην εγρήγορση των πολιτών και την λήψη κατάλληλων μέτρων από την πολιτεία (πχ. αυξημένη ετοιμότητα δημόσιων φορέων, μέτρα αυτοπροστασίας). Στην Ελλάδα η έγκαιρη προειδοποίηση για την πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων γίνεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βασίζεται στις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (πχ. έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες). Παρόλα αυτά, δεν είναι γνωστό πόσα και τι είδους άλλα τέτοια συστήματα υπάρχουν και λειτουργούν σε μικρότερη κλίμακα.
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την καταγραφή και ολιστική κατανόηση των υφιστάμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης στον Ελληνικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου της λειτουργίας τους, του τύπου τους και της κλίμακας στην οποία λειτουργούν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, Πλημμύρα, Πλημμυρικός κίνδυνος, Φράγμα Μόρνου, Αστοχία φράγματος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
111