Παράγοντες του στρώματος του όγκου και αποπτωτικά μόρια στον γαστρικό καρκίνο

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2903766 279 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-04-27
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λιαρμακόπουλος Εμμανουήλ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Γρηγόριος Κουράκλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρία Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταμάτιος Θεοχάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Δημητρούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Μαντάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Τσουρουφλής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παράγοντες του στρώματος του όγκου και αποπτωτικά μόρια στον γαστρικό καρκίνο
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παράγοντες του στρώματος του όγκου και αποπτωτικά μόρια στον γαστρικό καρκίνο
Περίληψη:
Εισαγωγή – Σκοπός
Οι κασπάσες -8 και -9, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της απόπτωσης. Ο προερχόμενος από το στρώμα παράγοντας 1 (SDF-1), μέλος της οικογένειας χημειοκινών CXC, είναι σημαντικός για την ανάπτυξη, την αγγειογένεση και την μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. Η σουρβιβίνη αποτελεί μέλος της οικογένειας των αναστολέων της απόπτωσης (IAPs). Η Ε-σελεκτίνη είναι ένα μόριο προσκόλλησης που εκφράζεται στα ενεργοποιημένα ενδοθηλιακά κύτταρα και παίζει σημαντικό ρόλο στον μηχανισμό της μετάστασης, ρυθμίζοντας την προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων, που έχουν εισέλθει την κυκλοφορία, στα αιμοφόρα αγγεία. Σκοπός του ερευνητικού πρωτοκόλλου ήταν η συσχέτιση των πιο κοινών γενετικών πολυμορφισμών των παραπάνω παραγόντων με την προδιάθεση για γαστρικό καρκίνο.
Μέθοδος
Στην παρούσα μελέτη «ασθενών - μαρτύρων» συμμετείχαν 88 ασθενείς με γαστρικό καρκίνο και 480 υγιή άτομα ως ομάδα ελέγχου. Μελετήθηκαν οι γενετικοί πολυμορφισμοί CASP8 -652 6N ins/del, CASP9 -1263 A>G, SDF1-3'A, -31G/C του εκκινητή της σουρβιβίνης και Ε-σελεκτίνη S128R και η συσχέτιση τους με τον γαστρικό καρκίνο. Η γονοτυπική ανάλυση των πολυμορφισμών διεξήχθη χρησιμοποιώντας την τεχνική της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης και ανάλυσης πολυμορφισμού μήκους θραυσμάτων εκ περιορισμού (PCR-RFLP).
Αποτελέσματα
Ο πολυμορφισμός CASP8 -652 6N ins/del και ο γονότυπος CASP9 -1263 GG συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου. Οι πολυμορφισμοί CASP8 del/del και CASP9 -1263 GG συσχετίζονται με αυξημένη συνολική επιβίωση σε ασθενείς με γαστρικό καρκίνο.
Οι συχνότητες των SDF1-3'A γονοτύπων GG,GA και AA ήταν 44.32, 48.86 και 6.82% στους ασθενείς και 42.71, 47.71 και 9.58% στα υγιή άτομα αντίστοιχα. Η συχνότητα του γονοτύπου GA + AA και η κατανομή του αλληλίου Α δεν είχαν σημαντική διαφορά ανάμεσα στους ασθενείς με γαστρικό καρκίνο και στην ομάδα ελέγχου.
Η συχνότητα των γονοτύπων της σουρβιβίνης GG, GC και CC ήταν 20.45, 50 και 29.54% στους ασθενείς και 33.96, 45 and 21.04% στους υγιείς αντίστοιχα. Ο γονότυπος GC+CC και το C αλλήλιο ήταν υπερεκφρασμένα στους ασθενείς με γαστρικό καρκίνο (P=0.013 και P=0.0083, αντίστοιχα).
Οι γονότυποι της Ε-σελεκτίνης S128R CA και CC αλλά και το C αλλήλιο ήταν πολύ πιο συχνοί στα άτομα με γαστρικό καρκίνο.
Δεν παρατηρήθηκε σημαντική στατιστικά συσχέτιση κανενός από τους παραπάνω πολυμορφισμούς με τα παθολογοανατομικά χαρακτηριστικά των όγκων.
Συμπεράσματα
Οι πολυμορφισμοί CASP8 -652 6N ins/del και CASP9 -1263 A>G παρατηρήθηκε ότι παίζουν προστατευτικό ρόλο στην προδιάθεση για γαστρικό καρκίνο. Ο πολυμορφισμός -31G/C του εκκινητή της σουρβιβίνης προσδίδει αυξημένη προδιάθεση για καρκίνο στομάχου, ενώ ο πολυμορφισμός SDF1-3'A ίσως να μην αποτελεί καλό υποψήφιο γενετικής παραλλαγής για την επιλογή των ατόμων υψηλότερου κινδύνου ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου. Τέλος το C αλλήλιο της Ε- σελεκτίνης S128R μπορεί να παρέχει αυξημένη προδιάθεση ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου και κακή πρόγνωση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κασπάση -8, E-Σελεκτίνη, Κασπάση -9, Σουρβιβίνη, SDF-1, Πολυμορφισμοί
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
345
Αριθμός σελίδων:
134
Liarmakopoulos diatrivi.pdf (13 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο