Πράσινη σύνθεση κέτο λιπαρών οξέων συστατικών του γάλακτος και των μανιταριών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920349 179 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπάτσικα Χαρίκλεια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Κόκοτος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πράσινη σύνθεση κέτο λιπαρών οξέων συστατικών του γάλακτος και των μανιταριών
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πράσινη σύνθεση κέτο λιπαρών οξέων συστατικών του γάλακτος και των μανιταριών
Περίληψη:
Τα λιπαρά οξέα αποτελούν κύρια συστατικά των κυριότερων τάξεων λιπιδίων (τριγλυκερίδια, φωσφολιπίδια, κλπ.). Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ενώσεων αυτών είναι ότι παρουσιάζουν από μόνες τους βιολογικές δράσεις, όπως για παράδειγμα ως λιπιδικοί μεσολαβητές σε φλεγμονώδεις καταστάσεις. Το γεγονός ότι αποτελούν συστατικά πολλών τροφίμων και φυσικών προϊόντων αποτέλεσε πόλο έλξης για τη διερεύνηση των βιολογικών ιδιοτήτων τους.
Σημαντική κατηγορία των λιπαρών οξέων αποτελούν τα ασυνήθιστα λιπαρά οξέα που φέρουν μία λειτουργική ομάδα, όπως υδροξύλιο ή κέτο ομάδα. Παρόλα αυτά, λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι σήμερα στις ενώσεις αυτές. Ανατρέχοντας στη βιβλιογραφία διαπιστώνουμε ότι ελάχιστα παραδείγματα είναι διαθέσιμα για τη σύνθεση KFAs. Αν και τα 3-κέτο λιπαρά οξέα είναι ενδιάμεσα στη β-οξείδωση, λίγα είναι γνωστά όσον αφορά την προέλευση μίας σειράς κέτο λιπαρών οξέων, που διαφέρουν ως προς το μήκος της αλυσίδας και τις θέσεις της κέτο ομάδας. Για το λόγο αυτό, αποτελούν ένα νέο ερευνητικό πεδίο καθώς οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες ως προς τις χημικές και τις βιολογικές τους ιδιότητες.
Στην εργασία, αυτή, αναπτύσσεται μία γενική μεθοδολογία για την άμεση σύνθεση μίας σειράς KFAs, αλλά και των αντίστοιχων υδρόξυ λιπαρών οξέων (HFAs). Η συνθετική πορεία που αναπτύξαμε αποτελεί μία γενική, αποτελεσματική, φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο για τη σύνθεση των KFAs. Ως στάδιο κλειδί για το σχηματισμό της ομάδας της κετόνης επιλέξαμε την εφαρμογή ενός νέου φωτοχημικού πρωτοκόλλου, υδροακυλίωσης ολεφινών. Αυτή η πράσινη φωτοχημική αντίδραση πραγματοποιείται υπό ήπιες συνθήκες χρησιμοποιώντας το νερό ως διαλύτη, οικιακούς λαμπτήρες για ακτινοβόληση και ένα φθηνό, εμπορικά διαθέσιμο φωτοεκκινητή, το φαινυλογλυοξυλικό οξύ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κέτο λιπαρά οξέα, πράσινη αντίδραση, υδροακυλίωση, υδρόξυ λιπαρά οξέα, φωτοχημεία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
11
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
125
Αριθμός σελίδων:
131
ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΕΤΟ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο