Αιμορραγικές επιπλοκές σε ασθενείς με STEMI ηλικίας ≥80 ετών που υποβάλλονται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920409 205 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παπακωνσταντίνου Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσιάμης Ελευθέριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αιμορραγικές επιπλοκές σε ασθενείς με STEMI ηλικίας ≥80 ετών που υποβάλλονται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αιμορραγικές επιπλοκές σε ασθενείς με STEMI ηλικίας ≥80 ετών που υποβάλλονται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πρωτογενής αγγειοπλαστική αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στου ασθενείς με STEMI. Ωστόσο, εξαιτίας της ευθραυστότητας που επέρχεται με την πρόοδο της ηλικίας, η συνύπαρξη δυσμενών συννοσηροτήτων καθώς και ο αποκλεισμός αυτού του πληθυσμού απο τις μελέτες, καθιστά αμφίβολο, αν η εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών όσον αφορά τα ισχαιμικά και αιμορραγικά καταληκτικά σημεία, έχει θετική επίδραση στους ηλικιωμένους που υποβάλλονται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί η επίπτωση των αιμορραγικών επιπλοκών που εμφανίζονται σε ασθενείς με STEMI ηλικίας ≥80 ετών που υποβάλλονται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική .
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 103 ασθενείς με STEMI ηλικίας ≥ 80 ετών που υπεβλήθησαν σε πρωτογενή αγγειοπλαστική, κατά τα έτη 2016-2019 και νοσηλεύτηκαν στο Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» και Γ.Ν.Π. «Τζάνειο». Τα στοιχεία της μελέτης συλλέχθηκαν από τον ιατρικό φάκελο των ασθενών και τον εργαστηριακό τους έλεγχο.
Aποτελέσματα: H μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 84 έτη και το 70% ήταν άνδρες. Το 80% των ασθενών είχαν αρτηριακή υπέρταση ενώ το 40% είχαν σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία και ήταν καπνιστές. Όσον αφορά τις συννοσηρότητες του δείγματος, το 20% έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και είχε γνωστή αναιμία. Από το σύνολο των ασθενών το 40% νοσηλεύτηκε για πρόσθιο STEMI, με το ίδιο ποσοστό για κατώτερο STEMI και το 20% για STEMI άλλης εντόπισης (πλάγιο, οπίσθιο). Στο 40% των ασθενών διενεργήθηκε πρωτογενής αγγειοπλαστική δια της μηριαίας οδού. Το 81,6% έλαβε διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή με ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη. Αιμορραγικές επιπλοκές εμφάνισε 13,5%, οι οποίες στην πλειονότητά τους ήταν ήπιες και σχετίζονταν με το σημείο παρακέντησης (BARC 1) με ποσοστό 5,8% ενώ σημαντικές αιμορραγικές επιπλοκές (BARC 3) εμφανίσθηκαν σε 5 ασθενείς με ποσοστό 4,9%. Συχνότερα αιμορραγία εμφάνισαν οι ασθενείς με μηριαία προσπέλαση, (p=0,015), που έκαναν χρήση της αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (p=0,005), με γνωστό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, (p=0,047) και χαμηλό κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας, (p=0,031).
Συμπεράσματα: Αιμορραγικές επιπλοκές εμφανίζονται συχνότερα στους ηλικιωμένους ασθενείς με STEMI που υποβάλλονται σε πρωτογενή αγγειοπλαστική και σχετίζονται με τις συννοσηρότητες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πληθυσμού αυτού καθώς και από τους φαρμακολογικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αιμορραγία, Επιπλοκές, STEMI, Ηλικιωμένοι, Πρωτογενής αγγειοπλαστική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
243
Αριθμός σελίδων:
89
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο