Έκφραση αντικοινωνικών συμπεριφορών σε Ευρωπαίους εφήβους: Αποτελέσματα από τη μελέτη EU-NET- ADB

Διπλωματική Εργασία uoadl:2920917 209 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Ανάπτυξης της Εφηβικής Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-31
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Μπετεινάκη Δέσποινα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αρτεμισία Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Έκφραση αντικοινωνικών συμπεριφορών σε Ευρωπαίους εφήβους: Αποτελέσματα από τη μελέτη EU-NET- ADB
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έκφραση αντικοινωνικών συμπεριφορών σε Ευρωπαίους εφήβους: Αποτελέσματα από τη μελέτη EU-NET- ADB
Περίληψη:
Στην εφηβεία σχήματα συμπεριφοράς που εμπεριέχουν επιθετικότητα, βία αντιδραστικότητα, υπερκινητικότητα, και συχνά παραβατικότητα είναι θέματα που απασχολούν όλο και περισσότερο την κοινωνία σήμερα. Ο άτρωτος, παντοδύναμος έφηβος αρκετές φορές δεν τα καταφέρνει να ελέγξει το παρορμητικό συναίσθημα και την συμπεριφορά του , με αποτέλεσμα να υιοθετεί συμπεριφορές που βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή του ,δημιουργούν προβλήματα στην λειτουργικότητα της οικογένειας και επηρεάζουν αρνητικά την ακαδημαϊκή του εξέλιξη.
Τα σχήματα αυτά ονομάζονται εξωτερικευμένα προβλήματα συμπεριφοράς και ορίζονται ως νοητικές διαταραχές συνοδευόμενες από δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές που επηρεάζουν την λειτουργικότητα του ατόμου. Σε αντίθεση με τα εσωτερικευμένα προβλήματα συμπεριφοράς (άγχος, κατάθλιψη) όπου, τα άτομα εσωτερικεύουν δυσπροσαρμοστικά συναισθήματα και γνωσίες, στην εξωτερικευμένη συμπεριφορά ,οι σκέψεις και τα συναισθήματα εξωτερικεύονται. Οι εξωτερικευμένες συμπεριφορές είναι ενοχλητικές, διαταράσσουν σημαντικά το άτομο και το περιβάλλον του. Παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών είναι Αντικοινωνική συμπεριφορά η διαταραχή υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής, η εναντιωματική προκλητική διαταραχή, η παραβατική συμπεριφορά.
Τέτοιες συμπεριφορές υπάρχουν και στην ενήλικη ζωή με κυριότερες τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το αλκοόλ , την χρήση ουσιών, καθώς και την αντικοινωνική συμπεριφορά. Οι εξωτερικευμένες συμπεριφορές έχουν υψηλό ποσοστό συννοσηροτήτων και φανερώνουν την παρουσία μίας σειράς παραγόντων κινδύνου στο περιβάλλον των εφήβων. Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου είναι η κοινωνικοοικονομική δυσχέρεια, το προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, και η μορφωτική δυσχέρεια, οι κακές σχέσεις με τους συνομηλίκους και ορισμένα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά.
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η διερεύνηση του φαινομένου της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και του τρόπου που αυτή εκφράζεται στους στους Ευρωπαίους εφήβους χρησιμοποιώντας στοιχεία από την έρευνα ΕU-NET –ADB. H εργασία αυτή αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται ανασκόπηση της διεθνούς και της Ελληνικής βιβλιογραφίας για τα εξωτερικευμένα προβλήματα συμπεριφοράς των Εφήβων. Στο δεύτερο μέρος γίνεται ανάλυση των στατιστικών αποτελεσμάτων σε δείγμα Ελλήνων Εφήβων που έγινε στην έρευνα ΕU –NET –ADB και αφορούσε την χρήση του Διαδικτύου σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντικοινωνική συμπεριφορά, Παραβατική συμπεριφορά, Εφηβεία, Οικογένεια, Γονείς, Σχολείο, Περιβάλλον
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
193
Αριθμός σελίδων:
144
PDF MSC,BETEINAKI D EKΦΡΑΣΗ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο