Επιθετικές ενέργειες τερματοφυλάκων στο παγκόσμιο κύπελλο 2018

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2921000 252 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-07-31
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΣΑΜΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΣΕΦΑΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιθετικές ενέργειες τερματοφυλάκων στο παγκόσμιο κύπελλο 2018
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιθετικές ενέργειες τερματοφυλάκων στο παγκόσμιο κύπελλο 2018
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η παρατήρηση, μελέτη και ανάλυση των τεχνικών και τακτικών ενεργειών του τερματοφύλακα, αναφορικά με τη συνεισφορά του στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, με απώτερο στόχο την ερμηνεία του νέου ρόλου που κατέχει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Μέσα από την ενδελεχή κατανόηση του νέου αυτού ρόλου, δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στην προπόνηση του τερματοφύλακα, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επιτάσσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, μελετήθηκαν οι αγώνες knockout της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2018και αναλύθηκαν 798 ενέργειες ΤΦ . Η παρακολούθηση των αγώνων έγινε μέσω βιντεοανάλυσης χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα bsplayer, ενώ για την επεξεργασία των δεδομένων επιλέχθηκε το λογιστικό πρόγραμμα Microsoft Office Excel 2007. Οι κυριότερες μεταβλητές που αναλύθηκαν ήταν η πίεση που ασκήθηκε στον τερματοφύλακα, ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε υπό συνθήκες πίεσης, το είδος των τεχνικών ενεργειών που χρησιμοποίησε για τη μεταβίβαση της μπάλας και η επιτυχία αυτής, καθώς και το αποτέλεσμα της ενέργειας του αποδέκτη της μεταβίβασης.Για την στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν δείκτες της περιγραφικής στατιστικής (f, %f κλπ.).
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδειξαν 798 περιπτώσεις όπου οι πορτιέρο ήλθαν σε επαφή με την μπάλα, με το ποσοστό πίεσης προς τον τερματοφύλακα να είναι της τάξης του 26,19%, ενώ το είδος της μεταβίβασης που υπερίσχυσε, όταν ο τερματοφύλακας βρισκόταν υπό πίεση, ήταν αυτό της μακρινής πάσας, με ποσοστό 81%. Οι μεταβιβάσεις των τερματοφυλάκων εν γένει έφτασαν σε ποσοστό επιτυχίας το 67,04%. Ωστόσο, μελετώντας τις μεταβιβάσεις που εκτελέστηκαν σε openplayσυνθήκες, το ποσοστό επιτυχίας υπό πίεση ήταν 53%, έναντι του 85% χωρίς πίεση.
Συνεπώς, από την εν λόγω έρευνα προκύπτει πως ο ρόλος του τερματοφύλακα εξελίσσεται ραγδαία την τελευταία εικοσαετία. Τα στοιχεία που ανακύπτουν από τη μελέτη λειτουργούν, πρωτογενώς, ως επίρρωση της προαναφερθείσας εξέλιξης και δευτερογενώς, ως ένας οδηγός σχεδίασης καταλληλότερων προγραμμάτων προπόνησης του τερματοφύλακα, εναρμονισμένα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της θέσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
τερματοφύλακας, επιθετική ανάπτυξη, παγκόσμιο κύπελλο
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
16
Αριθμός σελίδων:
33
ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ Δ. - ΣΑΜΙΩΤΗΣ Α. - ΤΕΛΙΚΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο